Ajankohtaista arkisto

5.11.2014

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma palkitsi Diabetesliiton

Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma palkitsi 20-vuotisjuhlaseminaarissaan keskiviikkona 5.11. Helsingissä viisi valtakunnallista terveysjärjestöä liikunnan huomioimisesta tärkeänä osana terveyden edistämistyötä. Palkitut järjestöt olivat Hengitysliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Reumaliitto sekä Suomen Sydänliitto.

Juhlaseminaarissa palkittiin myös kaikki liikunnan aluejärjestöt terveysliikunnan pitkäjänteisestä kehittämistyöstä alueellisesti sekä kiinteänä osana valtakunnallista verkostoa. Liikunnan olosuhteiden edistämisestä palkittiin Hyvinkään ja Jyväskylän kaupungit.

Terveysjärjestöillä keskeinen rooli terveysliikunnan edistämisessä

Palkitut terveysjärjestöt ovat edistäneet terveysliikuntaa niin valtakunnallisesti järjestön tasolla, paikallisesti yhdistysten tasolla kuin yksittäisen kansalaisenkin kohdalla. Tämä työ on nostanut terveysliikunnan merkitystä sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa sekä kehittänyt ammattilaisten elintapaohjausta erityisesti liikuntaan liittyen.

Terveysjärjestöjen työssä erityisen huomionarvoista on ollut se, että ne ovat aktiivisesti kehittäneet toimintaa, jossa liikuntaa on järjestetty nimenomaan vähän liikkuville aikuisille.

Terveysjärjestöt ovat terveydenhuollon kentällä aktiivisia ja arvostettuja toimijoita. Ne järjestävät laadukkaita koulutuksia ja tuottavat materiaalia niin ammattilaisen käyttöön kuin ohjattavalle yksilöllekin.

Terveysjärjestöjen kampanjat, kuten Pieni päätös päivässä, Lisäaikaa liikunnalle, Liikunta hivelee mieltä ja Veshumppa kannustavat kiinnittämään huomiota terveysliikuntaan ja tukevat luontevasti toinen toisiaan.

Sote-uudistus vahvistaa myös liikunnan asemaa

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen toi juhlaseminaarissa esittämässään tervehdyksessä esille liikunnan roolin vahvistamisen sote-uudistuksessa.

- Liikunnalla on erittäin suuri merkitys kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Kun terveydenhuollon pirstaloituneesta, yli 200 järjestämisvastuussa olevasta tahosta päästään viiteen sote-alueeseen, pystymme paremmin viemään eteenpäin liikunnan asemaa ja ennaltaehkäisevää merkitystä, Huovinen kertoo.

Huovinen näki koulutuksen olevan avainasemassa, kun terveydenhuollossa pyritään entistäkin tehokkaammin löytämään terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat.

- On pohdittava, miten voisimme terveydenhuollon koulutuksissa tarjota ammattilaisille hyviä vinkkejä ja käytännönläheisiä ohjeita liikunnan puheeksi ottamiseen.

Työpaikka voi tukea työntekijää fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä

Puolustusministeri Carl Haglund nosti juhlapuheessaan esiin liikunnan ja päivittäisen aktiivisuuden merkityksen työssä jaksamiselle. Jokainen kantaa itse vastuun omista elintavoistaan, mutta työpaikka voi tukea henkilöstönsä terveellisiä elintapoja sekä innostaa ja kannustaa yksilöitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Se voi myös luoda terveydelle edullisten valintojen tekemiseen kannustavia työ- ja toimintatapoja sekä sopivia tilaratkaisuja.

- Toimenpiteillä on erityinen merkitys niille työntekijöille, jotka muutoin kiinnittäisivät terveyteensä vähemmän huomiota, Haglund toteaa.

Lue lisää Kunnossa kaiken ikää -ohjelman verkkosivuilta


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010