Ajankohtaista arkisto

28.5.2020

Köyhyyden vastaisen verkoston raportti: Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut aiheuttavat kohtuutonta ahdinkoa

Suomen köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin Terveys ja köyhyys -työryhmä selvitti vuonna 2019 verkkokyselyllä, miten ihmiset selviytyvät julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista ja potilaan maksettaviksi jäävien lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksista. Diabetesliitto oli mukana työryhmässä laatimassa raporttia kyselyvastauksista.

Kyselyyn vastasi lähes tuhat ihmistä eri puolilta Suomea. Vastaajissa on muun muassa pitkäaikaissairaita, pienituloisia eläkeläisiä, omaishoitajia ja sellaisten perheiden edustajia, joissa useampi perheenjäsen sairastaa.

Raportista käy ilmi, että ihmisten ja perheiden arki voi ajautua kohtuuttoman hankalaksi julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen ja lääkekulujen vuoksi. Vastauksissa kuvataan velkaantumista, luottotietojen menetyksiä ja ulosottoon joutumista. Vuonna 2019 jo 450000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua päätyi ulosottoon.

Kyselyn valossa on selvää, etteivät sosiaali- ja terveydenhuollon menoja kohtuullistavat maksukatot (lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto, julkisen terveydenhuollon asiakasmaksukatto sekä terveydenhuollon matkojen matkakatto) toimi riittävän hyvin. Kaikki eivät pysty käymään lääkärissä ja hankkimaan tarvitsemiaan lääkkeitä.

- Vastauksissa mainittiin myös diabeteslääkkeiden korvaustason lasku pari vuoden takaa, se on heikentänyt joidenkin pärjäämistä arjessa. Saamme säännöllisesti epäuskoista palautetta myös siitä, miten joitakin lääkkeitä voidaan määrätä ihmiselle, mutta niihin ei saa Kelasta korvausta. Silloin ne eivät kerrytä lääkekattoakaan, kertoo Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic

Palveluohjausta ja neuvontaa on tarve parantaa

Kyselyvastauksissa tuli ilmi myös tiedon puute palveluista ja kokemus joutumisesta heittopussiksi palvelujärjestelmässä. Palveluohjausta ja neuvontaa on parannettava merkittävästi.

- Suurimmat toiveet sote-uudistuksessa kohdistuvat juuri palvelujen yhteensovittamiseen ja asiakkaan tarpeisiin vastaavaan palveluohjaukseen. Ei ole hyväksyttävää, että meillä ihmiset kertovat oikeasti joutuvansa valitsemaan joskus ruuan ja lääkkeiden välillä, Tuominen-Lozic toteaa.

Lue raportista tehty uutinen ja tutustu koko raporttiin Suomen köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin verkkosivulla.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010