Ajankohtaista arkisto

23.11.2012 12.54

Kovien rasvojen käyttö lisääntynyt

Suomalaiset syövät aiempaa enemmän kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Finravinto-tutkimuksen mukaan esimerkiksi voin ja voi-kasviöljyseosten osuus leivänpäällisrasvoista on kaksinkertaistunut 5 vuodessa.

Miehet saivat vuonna 1987 energiastaan 20 prosenttia tyydyttyneinä rasvahappoina. Osuus laski 13 prosenttiin vuoteen 2007 mennessä. Nyt miehet saavat energiastaan 14 prosenttia tyydyttyneestä rasvasta.
Naisilla kehitys on ollut samansuuntainen, ja hekin saavat nyt 14 prosenttia energiastaan tyydyttyneestä rasvasta. Samalla myös pehmeän, tyydyttymättömän rasvan saanti on kasvanut.

Ylipainoisten määrän kasvu on tasaantunut. Aikuisista suomalaisista 20 prosenttia on lihavia (painoindeksi 30 tai enemmän). Ylipainoisia tai lihavia (painoindeksi 25 tai enemmän) suomalaismiehistä on 66 % ja naisista 46 %.
Ylipaino ja vähäinen liikunta ovat tärkeimpiä tyypin 2 diabeteksen syitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että veren korkea kolesteroli ja korkea verenpaine ovat sydäninfarktin ja aivohalvauksen tärkeimpiä aiheuttajia yhdessä tupakoinnin kanssa. Mikäli suomalaisten ruokavalion epäedullinen muutos jää pysyväksi tai edelleen huononee, sydäntautien ja aivohalvauksien määrä uhkaa kääntyä nousuun vuosikymmeniä kestäneen laskun jälkeen.

Lisää aiheesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa:
Ruokavaliomme on muuttunut aiempaa epäterveellisemmäksi




Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010