Ajankohtaista arkisto

24.3.2011

Kolmen järjestön eduskuntavaaliohjelma: Kestävä terveyspolitiikka politiikkaohjelman jatkoksi

Mittaamattoman määrän inhimillistä kärsimystä aiheuttavat valtimotaudit, kuten aivoverenkierron häiriöt, sepelvaltimotauti ja yleistyvä tyypin 2 diabetes, aiheuttavat paljon kustannuksia sekä sairastuneelle itselleen että julkiselle taloudelle.

Kolme merkittävää kansanterveysjärjestöä Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto haluavat, että seuraava hallitus määrittelee pitkäjänteisen kansallisen terveyspolitiikan tavoitteet. Vain johdonmukainen, yli vaalikausien ulottuva terveyspolitiikka mahdollistaa terveyden edistämisen ja terveydenhuollon kokonaisvaltaisen kehityksen ja tavoitteellisen kehittämisen.

Järjestöt eivät hyväksy sitä, että valtiontalouden kestävyysvaje ohjaa perustelemaan kaikki ratkaisuehdotukset taloudellisesti. Kaikkien, sekä ihmisten että valtiontalouden, etujen mukaista on asettaa nyt tavoitteeksi valtimotautien yleistymisen pysähtyminen ja sairastuvuuden väheneminen. Tavoitteita ei saavuteta yhden vaalikauden aikana.

Järjestöt näkevät, että monimutkainen rahoitusjärjestelmä, joka mahdollistaa rahoittajien välisen kustannusvastuun optimoinnin, on yksi kustannustehokkuuden esteistä. Rahoituksen yksinkertaistaminen ja valtionohjauksen tehostaminen turvaisivat sairastuneelle katkeamattoman hoidon aina työkyvyn tai toimintakyvyn palautumiseen asti. Se on paitsi inhimillisesti oikein, kansantaloudellisesti järkevää.

Järjestöt korostavat, että terveyspäätöksiä tehdään useilla muillakin aloilla kuin sosiaali- ja terveyssektorilla. Veroratkaisuilla pitää tukea kuluttajien mahdollisuutta syödä terveellisesti ja koulutuspolitiikalla edistää ammattiterveyttä.

Terveydestä huolehtimisen pitäisi olla kansalaistaito, esittävät Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto.

Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto edustavat jäsenmäärillä mitattuina 150 tuhatta kansalaista. Järjestöt ovat julkistaneet oman vaaliohjelmansa verkkosivuilla www.pomminpurkajat.fi.

Diabetes-lehdessä 2/2011 julkaistu järjestöjen vaaliohjelma:

Vaaliohjelma 2011 (pdf) (3.5 MB)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010