Ajankohtaista arkisto

10.8.2009

Kesän glargiini-uutisointi: Käytettävissä olevat tiedot eivät anna aihetta huoleen

Diabetologia-lehden numerossa julkaistiin kesäkuun lopussa neljä tutkimusta, joissa selvitettiin mahdollista insuliinihoidon ja syövän välistä yhteyttä. Tutkimuksen tuloksista kerrottiin myös Yleisradion uutisissa Suomessa. Uutinen kertoi, että Saksassa tehdystä tutkimuksesta oli saatu viitteitä siitä, että glargiini-insuliinin (Lantuksen) käyttäjillä esiintyisi hieman enemmän syöpiä kuin muita diabeteslääkkeitä käyttävillä.

Sittemmin esimerkiksi Yhdysvaltojen endokrinologiyhdistys on todennut, että "tämän (saksalais)tutkimuksen perusteella ei voida päätellä, onko glargiini-insuliini hyödyllinen vai haitallinen verrattuna muihin insuliineihin". Sama yhdistys on myös todennut, "etteivät muut kolme tutkimusta tukeneet saksalaistutkimuksen tulosta, ja että ei ole olemassa mitään näyttöä siitä, että insuliini tai sen johdokset aiheuttavat syöpää".

Myös Euroopan lääkevalvontavirasto, EMEA, on antanut asiasta tiedotteita, viimeksi 23. heinäkuuta. Sen mukaan "käytettävissä olevat tiedot eivät anna aihetta huoleen, eikä lääkettä kuvaavaa tiedotetta ole syytä muuttaa". EMEAn mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan olemassa olevan tutkimustiedon täydennykseksi.

Tutkimustavassa puutteita

- Diabetologia-lehdessä julkaistujen tutkimusten laatu ja toteutustapa eivät mitenkään riitä sen enempää eri insuliinilaatujen hyötyjen kuin haittojenkaan osoittamiseen. Tällaisia tutkimuksia ei olisi pitänyt uutisoida ja levittää perusteettomia pelkoja ennen kuin edes asiantuntijat olivat ehtineet perehtyä niihin, sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta kommentoi uutisointia.

- Lihavuus sinänsä on merkittävä rinta- ja monen muunkin syövän riskitekijä ja selittänee myös saksalaistutkimuksen tuloksia. Tutkimuksessa ei ollut tietoa potilaiden painosta, mutta glargiinin käyttäjät olivat hyvin todennäköisesti muita lihavampia, koska heidän joukossaan oli tyypin 2 diabeetikoita enemmän kuin muiden insuliinien käyttäjissä. Glargiini-insuliinin käyttäjissä oli muiden insuliinien käyttäjiin verrattuna enemmän myös sellaisia tyypin 2 diabeetikoita, joilla oli käytössä myös verensokeriin vaikuttava tablettilääke ja siksi pienempi insuliiniannos kuin muilla.

Kun syöpäriski suhteutettiin ikään ja sukupuoleen, se oli merkittävästi ja 14 prosenttia alhaisempi kuin muilla. Kun riski suhteutettiin lisäksi insuliiniannokseen, se oli glargin-insuliinia käyttäneillä 14 prosenttia suurempi kuin muilla. Toisaalta sama tutkimus osoitti, että glargiinin käyttäjillä oli merkittävästi pienempi riski kuolla kuin muiden insuliinien käyttäjillä. Mielestäni näistä tuloksista ei voi päätellä yhtään mitään.

- Insuliini ja tableteista sulfonyyliureat ja metformiini ovat edelleen ainoat lääkkeet, joiden on pitkäaikaistutkimuksessa - 20 vuotta kestäneessä UKPDS-tutkimuksessa - osoitettu estävän sekä pienten että suurten verisuonten rappeutumista ja vähentävän huonosti hoidettuun tyypin 2 diabetekseen liittyvää lisääntynyttä kuolleisuutta, Yki-Järvinen huomauttaa.

Hänen mukaansa insuliinivalmisteita voidaan edelleen pitää turvallisena ja hyvänä hoitona. Sekä Euroopan että USA:n lääkelaitosten viranomaiset ovat kehottaneet kaikkia potilaita jatkamaan heille sopivaa insuliinihoitoa.

- Nyt julkaistut tutkimukset kuitenkin muistuttavat meitä lihavuuteen liittyvästä lisääntyneestä syöpäriskistä - siksi kannattaa nauttia kesähelteellä oluen sijasta vettä ja kävellä makkaranpaistopaikalta mustikkaan, Yki-Järvinen toteaa.

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010