Ajankohtaista arkisto

9.6.2015

Kesäkuun Diabetes ja lääkäri -lehti kysyy, miksei tyypin 2 diabeteksen ehkäisy kiinnosta

Diabetes ja lääkäri 3/2015  kansiKesäkuun Diabetes ja lääkäri -lehti vetää yhteen tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimusten tulokset ja kysyy, miksei terveydenhuollossa järjestetä elämäntapainterventioita suuremmalla innolla. Lisäksi lehti varoittaa verenpainesuositusten sudenkuopista ja esittelee HYKS:ssa haiman- ja munuaisensiirtoleikkauksista saatuja kokemuksia ja ruotsalaisen yliopistosairaalan diabetesvastaanoton toimintaa.

Professori emeritus Matti Uusitupa kokoaa artikkelissaan yhteen kaiken sen tiedon, joka tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksista on tähän mennessä saatu. Hän ihmettelee, miksei terveydenhuollossa järjestetä innokkaammin elämäntapainterventioita. Tutkimukset kun osoittavat kiistatta, että jo melko maltilliset muutokset, esimerkiksi painon lasku muutamalla kilolla ja liikunnan lisääminen, ehkäisevät tyypin 2 diabetesta tai ainakin siirtävät sen puhkeamista myöhemmäksi. Hyödylliset vaikutukset myös säilyvät pitkään. Lääkkeistä yhtä vakuuttavaa näyttöä ei ole.

Dosentti Päivi Korhonen varoittaa keskiarvojen tyranniasta: tutkimuksissa saadaan useimmiten tietoa tutkittavien enemmistön tilanteesta, ja samalla saatetaan menettää tärkeää tietoa muista tutkittavista. Tämä kannattaa pitää mielessä verenpaineen hoitosuosituksia tulkittaessa. Yksilöllistä harkintaa tarvitaan erityisesti nuorten ja keski-ikäisten diabeetikoiden verenpaineen hoidossa.

Suomessa on tähän mennessä tehty nelisenkymmentä samanaikaista haiman- ja munuaisensiirtoleikkausta. Haimansiirto ei ratkaise diabeteksen hoitoa meillä tai muualla, mutta noin 85 % potilaista hyötyy toimenpiteestä selvästi, kirjoittavat dosentit Marko Lempinen ja Agneta Ekstrand HYKS:n Vatsakeskuksesta. Potilaiden verenglukoosi normaalistuu, mutta hintana saattavat olla leikkaukseen ja voimakkaisiin hyljinnänestolääkkeisiin liittyvät haitat.

Diabeteshoitajien palstalla kurkistetaan suuren tukholmalaisen yliopistosairaalan diabetesvastaanoton toimintaan. Työpaikkaansa esittelee Ruotsin diabeteshoitajien yhdistyksen puheenjohtaja Ingela Bredenberg.

Lue maksuton näköislehti tai pdf.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010