Ajankohtaista arkisto

6.6.2016

Kesäkuun Diabetes-lehti on lomailijan runsas lukupaketti

Diabetes-lehti 32016Tänään ilmestyvästä kesäkuun Diabetes-lehdestä löytyy vinkkejä onnistuneen loman viettoon, kokeneiden reissaajien vinkkejä ja runsaasti muutakin luettavaa aivan jokaiselle. Katso lehdne toimitussihteerin laatimat juttuvinkit alta ja huomaa myös mahdollisuus lukea Diabetes-lehteä verkossa. Verkkolehdestä saat lisätietoja täältä.

Turvallisesti liikenteessä

Lääkärit saivat vuoden alussa liikenneturvallisuusvirastolta Trafilta uudet ohjeet pitkäaikaissairaiden ajokyvyn arvioimiseen.

- Jokainen ihminen on kuitenkin ensisijaisesti itse vastuussa ajoterveydestään. Ajaa saa vain kun siihen hyvin kykenee, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka muistuttaa.

Vihdoinkin kesä!

Kokosimme Diabetes-lehteen kesämuistion lomailijoille. Diabeteksesta ei voi kokonaan ottaa lomaa, mutta tiukan säätämisen voi kesällä jättää vähemmälle.

Hyvä keittiöhygienia ehkäisee ruokamyrkytyksiä

Pese ja kuivaa kädet huolellisesti, kun alat laittaa ruokaa, ja myös ruuanlaiton välissä, kun käsittelet erilaisia ruoka-aineita. Huolehdi myös ruuanvalmistuksessa käytettävien työvälineiden puhtaudesta sekä ruoka-aineiden oikeanlaisesta säilytyksestä.

Hyvä hygienia ehkäisee ruokamyrkytyksiä kotona, mökillä ja kesän juhlissa.

Tahdon!

Kun vierelle löytyi huolehtivainen ja rakastava kumppani, Tessa Syvänen päätti sanoa diabeteksellekin tahdon. Hääpäivänä aviopari pitää yhdessä huolta siitä, että verensokerin vuoristorata ei pilaa tärkeää päivää.

Kaivopuistosta Jäämerelle hiekkateitä pitkin

Timo Saarinen matkasi polkupyörällä Helsingistä Jäämerelle. Urakan haastavuutta lisäsi diabeteksen lisäksi vielä se, että hän päätti kulkea vain hiekkateitä ja metsäpolkuja pitkin.

Ekstrana Timo kertoo verkkolehdessämme omista kokemuksistaan maastopyöräilyn ja pumppuhoidon yhteensovittamisesta ja sensoroinnista. Voit lukea jutun, jos olet diabetesyhdistyksen jäsen ja Diabetes-lehden tilaaja.

Vaeltamassa – diabeteksen ehdoilla

Kun tuntee itsensä ja sairautensa, diabeteksen kanssa pärjää myös erämaassa, vaellusretkiä harrastava Eero Leskinen sanoo. Hän antaa hyviä neuvoja vaellusretken suunnitteluun kesäkuun Diabetes-lehdessä. Verkkolehdessämme on lisäksi Eeron lista Suomen parhaista vaellusreiteistä. Voit lukea jutun, jos olet diabetesyhdistyksen jäsen ja Diabetes-lehden tilaaja.

Verensokeriskanneri vähentää arvailua

Markkinoille on tullut verensokerin seurantajärjestelmä Freestyle Libre, joka vapauttaa diabeetikot sormenpäiden rei’ittämisestä. Laite lukee verensokeritason soluvälitilanesteestä olkavarren takaosaan kiinnitettävän sensorin avulla. Jatkuva mittausdata lopettaa arvailun, miten verensokeri käyttäytyy mittausten välillä.

Terveyspalveluiden pariin kotisohvalta

Voimme pian itse tehdä terveystarkastuksen ja arvioida oireemme ja palveluntarpeemme verkossa. Voimme myös ottaa videoyhteyden lääkäriin kotoa tai vaikka kesämökiltä.

Virtuaaliklinikan toimintamallin on kehittänyt Sitra yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Se on perustana sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut -hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda uudenlainen valtakunnallinen toimintamalli sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Etävastaanotto helpottaa lapsiperheen arkea

Helsingin Lastenklinikalla kokeillaan etävastaanoton toimivuutta diabeteksen hoidossa. Perheiden arki helpottuu ja aikaa säästyy, kun osa vastaanottokäynneistä voidaan korvata videopuheluilla.

Näyte biopankissa avaa ainutlaatuista tietoa

Biopankit keräävät näytteitä ja tietoja lääketieteelliseen tutkimukseen. Kolmisen vuotta sitten säädetty biopankkilaki määrittää, miten ihmisperäisiä näytteitä on lupa käyttää lääketieteellisissä tutkimuksissa. Yhtä näytettä voidaan käyttää moneen eri tutkimukseen.

Uusia ja vanhoja hoitoja erektiohäiriöihin

Erektio-ongelmien hoitoon on kehitetty lääkkeetön vaihtoehto, matalaintensiteettinen energiaimpulssihoito. Erektiohäiriöitä hoidetaan myös tablettilääkkeillä ja lisäapuna voi käyttää kiristysrengasta. Lähes takuuvarmana hoitona dosentti Juhana Piha pitää pistoshoitoa, jonka valikoimaan on pitkästä aikaa tullut uusi lääke.

Mitä ovat lisäsairauksilta suojaavat geenimutaatiot?

Suomalaiset ja italialaiset tutkijat löysivät yhdessä kaksi diabeteksen lisäsairauksilta retinopatialta ja nefropatialta suojaavaa geenimutaatiota. Tutkitut pistemutaatiot parantavat B-vitamiinin siirtymistä soluihin, mutta B-vitamiinin vaikutusmekanismi vaatii vielä lisätutkimuksia.

Puoli miljoonaa euroa diabetestutkimukseen

Diabetestutkimussäätiö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi säätiö jakoi historiansa suurimman apurahasumman, 500 000 euroa. Isoimman apurahan sai apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen tutkimukseen, joka selvittää miten laihdutus parantaa glukoosiaineenvaihduntaa.

Vuosittaisten seurantatutkimusten muistilista

Mitä asioita tutkitaan jokaisella vastaanottokäynnillä, mitä kerran vuodessa? Mitä mitatut laboratorioarvot kertovat?

Kuinka voin suojalle munuaisiani?

Kakkostyypin diabetes on jo pitkään ollut yleisin keinomunuaishoitoon johtava sairaus. Toiseksi yleisin on ykköstyypin diabetes.

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan suojella munuaisiaan ja ehkäistä munuaismuutokset tai hidastaa munuaismuutosten etenemistä.

Juristista ravitsemusterapeutiksi

Henna Rannikko päätti vaihtaa lakipykälät ja juristin uran ravitsemustieteen saloihin. Yksi taustavaikuttaja uranvaihdossa oli diabetes: Henna kyllästyi huonoon hoitotasapainoonsa ja päätti laittaa ruokatottumuksensa paremmalle mallille. Vähitellen ravitsemustiede alkoi kiinnostaa yhä syvemmin.

Diabetesliitto haluaa turvata hyvän ja kehittyvän diabeteksen hoidon

Diabetesliiton vaikuttamistoiminnassa on kolme kärkeä: lääkekorvauksiin vaikuttaminen ja edunvalvonta, osaamiskeskusmallin ja diabetesrekisterin edistäminen ja kuntoutuksen kehittäminen. Kaikki kolme ovat nyt ajankohtaisia, kun terveydenhuollossa on käynnissä iso myllerrys.

Iloa ja voimaa yhteisöllisyydestä

Yhdessä tekeminen, me-henki ja keskinäinen luottamus edistävät terveyttä ja pidentävät elämänlankaa. Yhteisöllisyys on sitä, että meillä on erilaisia yhteisiä sosiaalisia verkostoja, joihin kuuluvien ihmisten kanssa tapaamme ja teemme yhteisiä asioita: esimerkiksi osallistumme taloyhtiön talkoisiin, käymme porukalla pelaamassa, laulamme kuorossa tai toimimme diabetesyhdistyksessä.

Toinen toistemme tukena

Tea Boman vetää vertaistukiryhmää, joka on tarkoitettu nuorten diabeetikoiden vanhemmille. Eero Haverinen tapaa viikoittain kahta iäkästä miestä. Vertaistukihenkilönä hän pitää tärkeimpänä tehtävänään yksinäisyyden torjumista.

Yksi elämä kouluttaa vertaistukihenkilöitä ja vertaistukiryhmien vetäjiä eri puolilla Suomea.

Astu D-opistoon

Diabetesliiton verkkokurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta, jakaa kokemuksia ja pohtia asennoitumista omaan sairauteen. Ensimmäinen vastasairastuneiden kakkostyypin diabeetikkojen verkkokurssi järjestettiin kolmisen vuotta sitten, ja sen jälkeen on järjestetty jo monta kurssia. Verkkokurssitarjontaa ollaan laajentamassa uusiin kohteisiin: esimerkiksi raskausdiabeteksen sairastaneisiin, ammattilaisiin ja ykköstyypin diabeetikoihin.

Voimaa perheestä

Tutustuimme kahteen perheeseen, joissa molemmissa on kaksi diabeetikkoa. Lappeenrantalaisille Olkkosille ja muoniolaisille Korhosille on yhteistä myös se, että perheenjäsenet viettävät paljon aikaa yhdessä.

Diabetesleiriltä eväitä yläasteelle

Hyvinkään sairaala on järjestänyt kuudesluokkalaisille diabeetikkolapsille diabetesleirejä helpottamaan ala-asteelta yläasteelle siirtymistä. Leirejä on ollut suunnittelemassa monia hoidon ammattilaisia lääkäreistä ja diabeteshoitajista psykologeihin ja fysioterapeutteihin. Toiminnasta on saatu niin hyviä kokemuksia, että sitä on tarkoitus jatkaa tulevinakin vuosina.





Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010