Ajankohtaista arkisto

1.9.2015

Keliakiaviikolla tuodaan esiin keliakiaan liittyviä tunteita

Parhaillaan käynnissä olevan Keliakiaviikon teema on: Lupa tuntea – keliakia on yksilöllinen kokemus.

Keliakia herättää ruokailutilanteissa monenlaisia tunteita:

”Jäin taas työpaikan kokouksessa ilman syötävää. Olin nälkäinen ja harmitti.”

”Joudun joka kerta ravintolassa, kylässä ja matkalla kysymään, mitä voin syödä. Pelkään, että saan väärästä ruuasta kovia kipuja ja sairastun vakavammin.”

”Ystävien juhlissa oli ihana gluteeniton kakku. Minut muistettiin!”

Elinikäisen keliakian hyvässä hoidossa on kyse muustakin kuin siitä, että kaikki ruoka on gluteenitonta. Keliakiaa hoidetaan syömällä, ja hyvin usein syömme muiden ihmisten kanssa. Ruokailutilanteissa keliaakikko joutuu selittämään tarkkaa ruokavaliotaan ja kohtaamaan muiden ihmettelevät kysymykset.

- Keliakiaan liittyvät kokemukset herättävät monenlaisia tunteita. Kyse ei ole yksittäisestä pullapalasta, vaan siitä, että keliaakikko jää toistuvasti ilman syötävää. Keliaakikko miettii, miksi minua ei taaskaan huomioitu. Muiden piittaamattomuus loukkaa. Toisaalta keliaakikot kertovat ilon hetkistä, kun heidän gluteenittomuutensa on muistettu, kertoo projektipäällikkö Eeva Laine Keliakialiitosta.

Keliakiaviikon tunneteema muistuttaa, että kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Huonoja tai vääriä tunteita ei ole. Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen lisäävät hyvinvointia.

- Kannattaa näyttää, kun ilahtuu gluteenittomasta kakusta. Voi myös ilmaista pelkonsa siitä, että tarjottu ruoka ei ole täysin gluteenitonta. Tai ärtymyksensä, kun joutuu kantamaan mukana omia eväitä. Kun rohkaistuu kertomaan tunteistaan, antaa toisille mahdollisuuden ymmärtää itseä paremmin, Laine kannustaa.

Gluteenittoman arjen kokemuksia ja niistä herääviä tunteita käsitellään Keliakialiiton Suunta-verkkopalvelussa. Keliakiaviikolla järjestetään ympäri maata Lupa tuntea -keskustelutilaisuuksia, joissa saa kertoa, miltä gluteeniton arki tuntuu ja kuunnella toisten kokemuksia.

Lisätietoja keliakiasta:

Keliakialiitto

Mikä on keliakia? (pdf) (132.5 KB)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010