Ajankohtaista arkisto

24.2.2023

Kansanedustajat Kemppi ja Marttinen: Diabeteksen hoitoon tarvitaan ennaltaehkäisevää otetta ja yhdenvertaisuutta

Eduskunnan diabetesverkoston jäsenet kansanedustajat Hilkka Kemppi (kesk.) ja Matias Marttinen (kok.) ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen, jossa he nostavat esiin hoitotarvikejakelun yhdenvertaisuuden diabeteksen hoidossa.

- Kannamme huolta siitä, että hoitotarvikkeiden saamisessa on syvää alueellista eriarvoisuutta. Tällä hetkellä alueiden kriteerit tarvikkeiden saannille ja tarvikemäärille vaihtelevat. Tilannetta, jossa diabetesta sairastavan hoitokäytännön sanelee asuinpaikka, ei voi hyväksyä. Diabeteksen hoitokäytännöt tulee saada yhdenvertaiseksi läpi maan, Kemppi kertoo.  

- Valtion rahoittaessa hyvinvointialueiden toimintaa, on huolehdittava myös tarvikejakelun yhdenvertaisuudesta. Hoitosuositukset ja palvelujen käyttäjien oikeusturvakeinot eivät riitä, vaan tueksi tarvitaan kansallista ohjausta ja seurantaa. Hoitotarvikkeet tulee nähdä kiinteänä ja maksuttomana osana hoitoa ja niiden luovutusperusteiden on oltava yhdenmukaiset. Siten tuetaan hoitotavoitteiden saavuttamista, Marttinen jatkaa.   

Hoitotarvikkeet ovat diabeteksen hoidossa välttämättömiä. Diabetestyypistä riippumatta hyvän hoitotasapainon saavuttaminen vaatii diabetesta sairastavalta verensokeritason seurantaa, lääkehoidon säätämistä ja ravitsemuksen sekä liikunnan sovittamista hoitoa tukevaksi. Tällä hetkellä osa noin 500 000 diabetesta sairastavasta ei saa käyttöönsä tarvitsemiaan hoitotarvikkeita ja -teknologiaa, kuten verensokerin seurantavälineitä, glukoosisensoreita ja nykyaikaisia insuliinipumppuja.    

Kansanedustajat kysyvät hallitukselta, millä keinoin hallitus vahvistaa diabeteksen hoitotarvikejakelun yhdenvertaisuutta hyvinvointialueilla, kuinka hallitus edistää hoitotarvikejakelun kansallista ohjausta ja seurantaa ja kuinka hallitus varmistaa, että hoitotarvikkeet ja -teknologia huomioidaan riittävästi ja teknologinen kehitys huomioiden hyvinvointialueiden rahoitusperusteissa.

Päivitetyn kansallisen selvityksen ja ohjeistuksen laatimista ovat esittäneet niin Kuntaliitto kuin Diabetesliittokin erityisesti diabetestarvikkeiden osalta.

Eduskunnassa on toiminut diabetesverkosto jo vuodesta 1979.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010