Ajankohtaista arkisto

27.1.2009

Kansallinen diabetesohjelma Dehko palkitsi uusia malleja ehkäistä ja hoitaa diabetesta

Terveydenhuollon ammattilaisten koulutus, työnjaon uudelleen suunnittelu, yhteistyö, hoidon tehostaminen ja tehokas seulonta ovat diabeteksen hyvän hoidon ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn avainsanoja.

Näitä elementtejä löytyy myös Lohjan, Ylä-Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Satakunnan diabeteshankkeista, jotka Kansallinen diabetesohjelma Dehko palkitsi suurkatselmuksessaan Dehko-päivillä tiistaina Tampereella.

Lohjalla työtapojen muuttaminen koitui nopeasti ja ilman suuria erillisiä panoksia asiakkaiden hyödyksi. - Jonotusaika diabeteshoitajalle lyheni kolmesta kuukaudesta viikkoon, kertoi Lohjan terveyskeskuksen diabeteshoitaja Päivi Juselius.

Ylä-Pirkanmaan perusterveydenhuollon diabeteshoidon kehittämishanke DILLI (2006-2008) keskittyi erityisesti tyypin 2 diabetekseen liittyvien lisäsairauksien ehkäisyyn, ja se tuotti alueellisen perusterveydenhuollon diabeteshoitomallin.

- Diabeetikoiden hoidossa on ollut alueellisia eroja. Uudella mallilla on pyritty turvaamaan diabeetikoille samanarvoinen hoito hoitopaikasta riippumatta, totesi diabeteshoitaja Sanna-Leena Paarlahti Mäntän seudulta.

Kolmas Dehko-palkittu hanke oli Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tervehet Mukulat -aineistokansio ja koulutuskokonaisuus, joka on suunnattu erityisesti lasten ylipainon ehkäisyyn. Palkintoraati totesi, että hanke on pyrkinyt ehkäisemään nerokkaan arkisella otteella ja järjestelmällisesti tyypin 2 diabetesta lapsilla ja perheissä.

- Dehkon 2D -hankkeen kannustamana koulut, päiväkodit ja terveydenhuoltohenkilöstö käynnistivät hyviä elämäntapoja korostavia toimintamalleja, sanoi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä terveyden edistämisen yksikön va. TE-kehittämissuunnittelija Arja Hyytiä.

Neljäs Dehko-palkittu hanke, Keski-Satakunnan toimintamalli, pohjusti työtään laajalla seulontatutkimuksella, joka löysi 45-70-vuotiaista tuhansia aiemmin diagnosoimattoman diabeteksen, sen esiasteiden, metabolisen oireyhtymän tai verenpaineen vuoksi kiireellisesti hoitoa tarvitsevia henkilöitä. 

- Lisäksi Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymään luotiin uusi diabeteksen ja valtimotautien ehkäisystrategia, jossa valtimohoitaja, diabeteshoitaja ja sisätautilääkäri toimivat kuntien terveysasemia kiertävänä tiiminä varmistamassa riskihenkilöiden ja jo sairastuneiden käypä hoito ja seuranta, sisätautien erikoislääkäri Päivi Korhonen kertoi.

Dehko-palkintoihin liittyi 2 000-4 000 euron kannustusraha. Diabetesohjelman suurtapahtumaan osallistui lähes tuhat terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea.

Lisätiedot:

•Dehkon koulutusvastaava Maria Aarne, Diabetesliitto, puh. 050 310 6602, maria.aarne@diabetes.fi
•Diabeteshoitaja Päivi Juselius, Lohjan kaupunki, puh. (019) 369 2356, paivi.juselius@lohja.fi
•Diabeteshoitaja Sanna-Leena Paarlahti, Mäntän seudun terveydenhuoltoalue, puh. (03) 3116 8683,
sanna-leena.paarlahti@pshp.fi
•Va. TE-kehittämissuunnittelija Arja Hyytiä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, puh. (06) 415 4111, 044 415 5216, arja.hyytia@epshp.fi
•Sisätautien erikoislääkäri Päivi Korhonen, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä,
puh. 040 765 3257, paivi.e.korhonen@fimnet.fi
•http://www.diabetes.fi


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010