Ajankohtaista arkisto

26.1.2021

Kansalaiskysely: Elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus saa kannatusta

Yli puolet Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastanneista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen, mutta kolmannes vastustaa ajatusta. Hieman vajaa puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Suomessa olisi hyvä ryhtyä lainsäädännöllisiin toimiin vähentämään epäterveellisesten elintarvikkeiden kulutusta.

Monissa maissa, kuten Unkarissa ja Meksikossa, on jo ryhdytty lakien ja säädösten avulla vähentämään epäterveellisten elintarvikkeiden tarjontaa ja kulutusta. Suomessa SOSTE ja muut järjestöt ovat esittäneet otettavaksi käyttöön terveysperusteista valmisteveroa, joka ottaisi sokerin lisäksi kriittisinä ravintoaineina huomioon myös elintarvikkeiden suolan määrän ja rasvan laadun. Verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri- tai suolapitoisuuden tai kovan rasvan määrän kasvaessa. Kuluttajahinnoille tämä tarkoittaisi sitä, että mitä enemmän sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa tuote sisältäisi, sitä enemmän tuote maksaisi.

Kyselyssä tiedusteltiin myös kansalaisten mielipiteitä epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnista. Merkittävä tulos oli, että energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille kannatti peräti 83 prosenttia vastanneista Lapsia houkuttavien epäterveellisten juomien ja elintarvikkeiden mainonnan kielto sai myös laajaa kannatusta, 69 prosenttia eli yli kaksi kolmesta oli kiellon kannalla.

Taloustutkimuksen marraskuussa 2020 tekemään verkkokyselyyn vastasi 1100 henkilöä. Sen tilasivat SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Yksi elämä -verkosto ja Terve Paino ry. Diabetesliitto on SOSTEn jäsen ja mukana Yksi elämä -verkostossa.

Lue lisää: Tutkimusuutinen ja tutkimusraportti SOSTEn verkkosivustolla 26.1.2021


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010