Ajankohtaista arkisto

19.12.2011

Kansalaisbarometri: sosiaali- ja terveysjärjestöt kiinnostavat suomalaisia

Kansalaisbarometrin mukaan kaksi kolmasosaa eli lähes kolme miljoonaa täysi-ikäistä suomalaista on mukana erilaisissa järjestöissä. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan osallistuu noin 900 000 suomalaista.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuottamaa tietoa on hyödyntänyt 1,5 miljoonaa suomalaista. Alan järjestöjen tarjoamalle kurssille tai luennolle on osallistunut noin 900 000 suomalaista ja henkilökohtaista neuvontaa on saanut yli 500 000. Vertaisryhmiin on osallistunut noin 450 000 suomalaista.

Alan järjestöt kiinnostavat myös heitä, jotka eivät vielä ole mukana. Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita on lähes 300 000. Koulutuksiin, kursseille, luennoille, vertaisryhmiin ja virkistystoimintaan olisi kuhunkin yli 200 000 uutta tulijaa. Jäsenyys kiinnostaa 150 000 suomalaista.

– Jos sosiaali- ja terveysjärjestöjä ei olisi, palvelujärjestelmään kohdistuisi huomattavasti nykyistä suurempi kuormitus. Luvut osoittavat järjestöjen suuren merkityksen esimerkiksi toimintakyvyn ylläpitäjinä sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäjinä, sanoo toiminnanjohtaja Riitta Särkelä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitosta (STKL).

– Lisäksi järjestöt tarjoavat yksinäisille yhteisöjä ja vahvistavat ihmisten keskinäistä luottamusta. Sitä ei voida tehdä julkisilla eikä yksityisillä palveluilla, Särkelä toteaa.

– Viranomaisten on lopultakin ymmärrettävä, että järjestöt ovat erilaisia kuin yritykset. Yritysmaailman mukaista verotuskohtelua ja kilpailuun liittyvää logiikkaa ei voi tuoda järjestömaailmaan rapauttamatta tukea, jota erityisesti paikallisyhdistykset antavat sadoille tuhansille suomalaisille, hän sanoo.

Suomalaiset pitävät sosiaali- ja terveysjärjestöjä tärkeinä toimijoina, vaikuttajina ja palveluntuottajina. Yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että Raha-automaattiyhdistyksen ja kuntien on tuettava alan järjestöjä jatkossakin. Nykyisten rahapelimonopolien säilyttämistä kannattaa 53 %, niihin suhtautuu neutraalisti 35 % ja niitä vastustaa 12 % suomalaisista.

– RAY:n rahoitus on sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan elinehto. Paikallisyhdistyksille puolestaan kuntien toiminta-avustukset ovat yhtä elintärkeitä, Riitta Särkelä sanoo.

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton (STKL) Kansalaisbarometri 2011 on toinen valtakunnalliseen kansalaiskyselyyn perustuva, suomalaisten hyvinvointia sekä kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista selvittävä tutkimus. Alkukesällä 2011 tehtyyn kyselyyn vastasi 3614 täysi-ikäistä suomalaista. Ensimmäinen Kansalaisbarometri julkistettiin 2009.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010