Ajankohtaista arkisto

5.2.2016

Kansainvälinen tutkimus: Poikkeava sykevaste rasituksessa voi kertoa diabetesriskistä

Miehillä, joilla sydämen syke nousee rasituskokeessa vähemmän, on suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin muilla. Myös sykkeen hidas palautuminen rasituksen jälkeen kertoo kohonneesta diabetesriskistä, osoitti juuri julkaistu kansainvälinen tutkimus.

Tutkijoiden mukaan sykevaihtelun yhteys diabetesriskiin voi selittyä autonomisen hermoston toimintahäiriöllä, joka vaikuttaa sekä sykkeeseen että insuliiniaineenvaihduntaan. Rasituskoe saattaisikin auttaa tunnistamaan ne, joilla diabetekseen sairastumisen riski on kohonnut. The American Journal of Medicine -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui Suomesta Itä-Suomen yliopisto.

Tutkimuksessa 2231 miestä Koreasta

Tutkimukseen osallistui 2 231 iältään 20–76-vuotiasta korealaismiestä, joilla ei ollut tutkimuksen alkaessa sydän- ja verisuonitauteja eikä insuliini- tai sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Miehille tehtiin tutkimuksen alkaessa rasituskoe ja keskimäärin viittä vuotta myöhemmin verensokerimittaukset.

Kokeessa selvitettiin sykereservi eli leposykkeen ja rasituksenaikaisen maksimisykkeen ero. Palautuminen määriteltiin mittaamalla, paljonko syke oli laskenut maksimisykkeestä kahden minuutin kuluttua rasituksen päättymisestä.

Miehillä, jotka sijoittuivat rasituskokeessa sekä sykereservin että sykkeen palautumisen suhteen heikoimpaan neljännekseen, oli lähes kolme kertaa suurempi riski sairastua diabetekseen kuin niillä, joilla oli suurin sykereservi ja paras palautuminen. Riski pieneni 2-3 prosentin verran jokaista sykereservi- ja palautumistulosta parantavaa sydämen lyöntiä kohden (syke/minuutti). Tulokset eivät selittyneet tutkittavien fyysisen kunnon eroilla tai muilla tunnetuilla diabeteksen riskitekijöillä.

Tulokset voivat kertoa autonomisen hermoston toimintahäiriöstä

Professori Jari Laukkasen mukaan heikko sykereservi ja sykkeen hidas palautuminen voivat kertoa autonomisen hermoston toimintahäiriöstä. Autonominen hermosto osallistuu myös insuliiniaineenvaihdunnan säätelyyn, joten sen häiriintyminen voi edistää diabeteksen kehittymistä. Autonomisen hermoston merkitystä diabeteksen synnyssä ei kuitenkaan tunneta hyvin, eikä rasituskoetta ja sykemittauksia ole ennen juuri käytetty diabetesriskin tutkimiseen.

– Tämän tutkimuksen perusteella rasituskokeen yhteydessä tehdyt sykemittaukset voivat osaltaan auttaa arvioimaan tyypin 2 diabeteksen riskiä, Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Laukkanen sanoo.

Kansainvälisessä tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön lisäksi korealaisista Soulin ja Sungkyunkwanin yliopistoista, Leicesterin diabetestutkimuskeskuksesta Isosta-Britanniasta, Northwestern- ja Illinoisin yliopistoista sekä William Beaumont -sairaalasta USA:sta.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010