Ajankohtaista arkisto

9.3.2020

Kampanja murtaa dialyysihoitoon liittyviä myyttejä

Vaikka omat munuaiset eivät toimisi, dialyysihoito antaa mahdollisuuden täysipainoiseen elämään. Dialyysiin liittyy kuitenkin monia uskomuksia. Tänään julkaistu kampanja murtaa dialyysihoitoon liittyviä myyttejä. Dialyysi ei estä töissä käyntiä, harrastuksia, matkustamista tai parisuhdetta.

Diabetes on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiselle. Tyypin 2 diabetes on ollut jo 20 vuoden ajan aktiivihoitoon tulevien munuaissairauden yleisin syy. Toiseksi yleisin syy on tyypin 1 diabetes.  Vuoden 2018 lopussa dialyysihoidossa oli Suomessa 2 005 henkilöä ja munuaisensiirron saaneita 3 087.

Munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan lääkityksellä, ruokavaliohoidolla ja säännöllisillä kontrollikäynneillä. Kun pelkällä lääkehoidolla ja ruokavaliolla ei enää päästä haluttuun hoitotulokseen, on aloitettava dialyysihoito. Dialyysi korvaa osittain munuaisten toimintaa.

Moni dialyysissä oleva voi käydä töissä tai opiskella sekä harrastaa normaalisti. Dialyysiä tekevä voi liikkua normaalisti. Liikunta saa tuntua rasittavalta eikä hikoiluakaan ole kielletty. Monipuolinen liikunta pitää kunnossa ja hyvä yleiskunto auttaa jaksamaan paremmin hoidon rasitusta.

Dialyysissä oleva voi matkustaa kotimaassa ja ulkomailla. Tosin matkajärjestelyt on aloitettava ajoissa. EU-alueella hoidon saa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla ja kauemmas matkustaessa voi hoitoyksiköstä saada maksusitoumuksen.

Dialyysiin liittyy monia uskomuksia, jotka murretaan uudessa Myytit murtuvat -kampanjassa. Dialyysissä oleva voi käydä työssä ja harrastaa sekä elää parisuhteessa ja matkustaa eli elää ihan normaalia elämää.

Kampanjassa dialyysimyyttejä murtavat Munuais- ja maksaliitto, Munuaissäätiö, Suomen nefrologiyhdistys sekä Suomen munuaistautialan sairaanhoitohenkilöstö.

Lue lisää: Munuais- ja maksaliiton tiedote 9.3.2020


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010