Ajankohtaista arkisto

16.12.2020

Joulukuun Diabetes ja lääkäri -lehti: Miten tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaasi munuaiset voivat?

Tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito on suomalaisessa terveydenhuollossa pääosin hyvällä tolalla, kertoo Diabetes ja lääkäri -lehdessä julkaistu STONE HF -tutkimus. Parannettavaa löytyy erityisesti munuaisten terveyden seurannasta.


Diabeteksen munuaistauti on tyypin 2 diabeetikoilla yllättävän yleinen, selviää suomalaisesta STONE HF-tutkimuksesta, jonka tuloksista tutkijat raportoivat joulukuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä. Kroonisen munuaistaudin diagnostiset kriteerit täyttyivät 42 prosentilla tutkimuksessa mukana olleista tyypin 2 diabeetikoista. Heistä vain 20 prosentilla munuaissairaus oli tiedossa entuudestaan.

- Munuaissairauden esiintyvyys tyypin 2 diabetesta sairastavilla ei ole ainakaan vähentynyt aikaisempaan STONE-tutkimukseen verrattuna, jonka tiedot kerättiin vuonna 2012, kirjoittajat huomauttavat.

Munuaisten toimintaa ei tutkita tyypin 2 diabetesta sairastavilta niin kattavasti kuin olisi toivottavaa, eivätkä uudet sydäntä ja munuaisia suojaavat diabeteslääkkeet SGLT-2-estäjät ole ehtineet vakiintua osaksi hoitoa, kuten hoitosuositukset edellyttäisivät, suomalaisen STONE HF -tutkimuksen tekijät viestittävät artikkelissaan.

Munuaisten toiminnasta kertova virtsan valkuainen, albuminuria, tulisi hoitosuositusten mukaan tutkia tyypin 2 diabetesta sairastavilta vuosittain.

- Se on yhtä tärkeä mittari munuaisten toiminnan vuosittaisessa seurannassa kuin munuaisten suodatusnopeutta kuvastava eGFR-tutkimus, kirjoittajat muistuttavat.

STONE HF -tutkimuksen tiedot kerättiin maaliskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana suomalaisilla diabetesvastaanotoilla terveyskeskuksissa ja yksityisvastaanotoilla. Tutkimuksessa selvitettiin tyypin 2 diabeteksen ja sydämen vajaatoiminnan samanaikaista esiintymistä sekä kroonisen munuaistaudin yleisyyttä tässä potilasryhmässä. Näillä sairauksilla on useita yhteisiä riskitekijöitä.

Joulukuun 2020 Diabetes ja lääkäri -lehden muita aiheita

Kun MODY-potilas saapuu vastaanotolle

  • MODY-diabetes on yleisempi kuin luullaan. Potilaan hoito ja elämä helpottuvat, kun oikea diagnoosi löytyy.

Suoliston sieniyhteisö osallistuu tyypin 1 diabeteksen patogeneesiin

  • Suomalaiset tutkijat selvittivät, miten suoliston sieniyhteisö, mykobiomi, osallistuu tyypin 1 diabetekseen johtavaan prosessiin elimistössä.

Vuoden diabeteshoitaja 2020 Tiina-Maria Kuusisto: Kipinä säilyy, kun kouluttautuu ja kehittää työtään

  • Diabeteshoitajat ry:n palkitsema diabeteshoitaja toivoo, että hoito-organisaatio joustaa ja että hoitoon osallistuvat diabetesammattilaiset tekevät kaiken mahdollisen diabeteksen omahoidon aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi.
Lue Diabetes ja lääkäri -lehteä

Lehti on kaikkien maksutta luettavissa näköislehtenä tai pdf-versiona.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010