Ajankohtaista arkisto

4.12.2015

Joulukuun Diabetes-lehti kertoo muun muassa Marita Taavitsaisen arjen tasapainoilusta

Diabetes-lehti 62015
Vuoden viimeinen Diabetes-lehti on ilmestynyt. Jos olet diabetesyhdistyksen jäsen, ja sinulle tulee painettu Diabetes-lehti, voit lukea lehtesi myös verkossa. Verkkolehteen pääset tästä. Verkkolehden arkisto on avoin kaikille.

Itsenäisyyspäivän tienoilla tilaajilleen saapuvan lehden aiheita ovat muun muassa:

Sote on järjestöille mahdollisuus

Emeritusprofessori Juhani Lehto sanoo, että sote-uudistus on valtakunnallisille potilas- ja terveysjärjestöille mahdollisuus, johon on syytä tarttua. Tosin järjestöt ehkä joutuvat organisoimaan vaikuttamistyönsä uusiksi. - Edunvalvonnan rooli varmasti kasvaa, Lehto arvioi.

Lääkärineuvosto on hyvän hoidon asialla

Diabetesliiton lääkärineuvosto on onnistunut vaikuttamaan moneen seikkaan diabeetikoiden  hoidossa ja oikeuksissa. Mutta mikä tämä lääkärineuvosto on ja miten ja millä periaatteilla se toimii? Siitä kertovat lääkärineuvoston puheenjohtaja Johan Eriksson ja Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo.

Uutta ja vanhaa tyypin 2 diabeteksen lääkehoidossa

Kakkostyypin diabeteksen lääkehoidossa on parinkymmenen vuoden aikana tapahtunut huikea muutos, ja hyvien hoitojen ansiosta taudin synkkä kuva on täysin muuttunut. Mutta onko hoito samalla muuttunut liian lääkekeskeiseksi, Hyksin endokrinologian ja diabetologian ylilääkäri Leo Niskanen pohtii.

Ykköstyypin diabeteksen lääkehoito laajenee

Matala verensokeri ja paino-ongelmat aiheuttavat haasteita monille ykköstyypin diabeetikoille. Apua voi löytyä insuliinipumppuhoidosta, uusista insuliineista tai muiden diabetestyyppien hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä. Hoidon ongelmissa voi auttaa myös glukoosisensorointi eli jatkuva verensokerin seuranta.

Liian hyvä lääkkeeksi

Lääketutkimuksista julkaistaan vain osa. Tutkittavan lääkkeen kannalta suotuisat tulokset tulevat todennäköisemmin julkaistuiksi kuin epäedulliset. Lääkkeen vaikutuksista ja turvallisuudesta voi näin syntyä liian optimistinen kuva.

Marita Taavitsainen – nautintoihminen mutta tarkka terveydestään

Kaksikymmentä vuotta esiintyvänä taiteilijana maata kiertänyt Marita Taavitsainen kuvailee elämäänsä vuoristoradaksi: laulajan työ, lapsiperhearki ja diabeteksen hoito ovat haastava yhtälö. - Silti en vaihtaisi elämääni helpompaan, hän sanoo.

Parisuhteen päivittämisen paikka

Sairauden aiheuttaman kriisin käsitteleminen yhdessä puolison kanssa voi johtaa läheisempään suhteeseen. Se, miten hyvin pariskunta on aiemmin osannut käsitellä kriisejään, ennustaa miten he selviävät vakavasta sairaudesta.

Kaikki valveillaoloajan liikkumattomuus on haitallista

Liiallisen istumisen ja muunkin valveillaoloajan liikkumattomuuden haittoja tutkitaan tiiviisti eri puolilla maailmaa. UKK-instituutin johtaja ja Diabetesliiton puheenjohtaja Tommi Vasankari kaipaa tällä hetkellä enemmän näyttöä siitä, millaisia myönteisiä terveysvaikutuksia istumisen vähentämisellä on.

Tietämättömät

Suomessa on arviolta 150 000 ihmistä, jotka eivät tiedä sairastavansa diabetesta. Keitä he ovat ja miksi he eivät tiedä? Ja miksi on tärkeää, että kakkostyypin diabetes todetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa?

Ursula Schwab - kultaisen keskitien kulkija

Ursula Schwab toimii apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä. Hän tunnustautuu kultaisen keskitien kulkijaksi, jonka ohjenuorana on tutkittu tieto.

Yksilötasolla hän pitää ravitsemuksen perussääntönä kohtuutta: liika on aina liikaa, kumpaankin suuntaan.

Toistuvat hypot haittaavat painonhallintaa

Useimpien ykköstyypin diabeetikkojen verensokeri laskee liian matalaksi ainakin silloin tällöin. Matalan verensokerin korjaukseen syödyistä ruuista kertyy huomaamatta paljon sokeria ja energiaa, joten niiden jatkuva käyttö hankaloittaa painonhallintaa, ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen varoittaa.

Isoäidin päiväkirja

Jos isovanhemmat haluavat diabetesta sairastavan lapsensa joskus yökylään tai lomareissuille, heidän pitää opetella monenlaisia uusia asioita ja taitoja. Helena Hietaniemi piti päiväkirjaa viime kesänä, kun hänen lapsenlapsensa olivat isovanhempien luona neljä päivää ja kolme yötä. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon.

Pitkäaikaissairaiden puolestapuhujat

Diabetesliitto tekee yhteistyötä monien terveysjärjestöjen kanssa. Kuusi kumppaniliittoa esittäytyy nyt Diabetes-lehden lukijoille.

Vetonauloina vesijumppa ja rantakalailta

Puijon diabetesyhdistyksessä riittää naurua ja jutunturinaa, ovathan savolaiset lupsakoita ja leikillisiä. Yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Nuutinen mainitsee toiminnan vetonauloiksi rantakalaillat ja vesijumpan. Pelkkää ilonpitoa yhdistyksen toiminta ei kuitenkaan ole, vaan yhdistys jakaa myös tietoa diabeteksesta ja pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan diabetesasioihin alueellaan.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010