Ajankohtaista arkisto

16.12.2010

Itämeren ruokakolmio: Terveellinen kokonaisuus syntyy kotoisista aineksista

Tänään julkaistussa Itämeren ruokakolmiossa suositaan lähellä tuotettua, suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa ruokaa. Terveellinen kokonaisuus koostetaan tutuista raaka-aineista turvallisesti ja ympäristöä säästäen.


Itämeren ruokavalioUusi Itämeren ruokakolmio on syntynyt Diabetesliiton, Sydänliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemus-asiantuntijoiden yhteistyönä.

Ruokakolmio on tapa havainnollistaa terveellisen ruokavalion koostamista. Itämeren ruokavalio on vastine perinteiselle, tutkimuksissa terveelliseksi osoitetulle Välimeren ruokavaliolle. Samanlaiseen täysipainoiseen kokonaisuuteen päästään suosimalla omaan ruokaperinteeseemme kuuluvia raaka-aineita: kotimaisia kasviksia ja marjoja, ruista, rypsiöljyä ja kotimaista kalaa.

Kolmion ala- ja keskiosassa olevia ruokia – kasviksia ja täysjyväisiä viljatuotteita – on hyvä syödä paljon ja usein. Yläosassa olevia syödään kohtuullisesti ja huipussa olevia harkiten eli niukasti tai harvoin. Näin kaikkia tarpeellisia ravintoaineita saadaan sopivassa suhteessa. Tällainen ruokavalio sisältää hiilihydraattia, kuitua, proteiinia eli valkuaisaineita ja hyvää, pehmeää rasvaa sopivasti. Kovaa rasvaa ja sokeripitoisia ruokia siinä on niukasti.

Kolmion ala- ja keskiosa muodostavat ruokavalion perustan

Kasvikset, eli juurekset, vihannekset, hedelmät ja marjat, muodostavat hyvän perustan syömiselle. Niitä voi syödä sellaisenaan tuoreina salaatteina, raasteina, lämpiminä lisäkkeinä ja pääruokina. Ne keventävät ruokavaliota ja sisältävät tarpeellisia kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja.

Täysjyväisiä viljatuotteita, kuten täysjyväleipiä ja -puuroja, on suositeltavaa syödä monipuolisesti päivittäin. Niistä saa kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Peruna, pasta tai ohra-, kaura- ja riisilisäkkeet sopivat pääruokien oheen.

Nestemäiset maitotuotteet vähärasvaisina tai rasvattomina, eli maito, viili ja jogurtti, kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon kohtuullisesti käytettyinä. Ne varmistavat kalsiumin ja B2-vitamiinin saannin ja ovat proteiinin lähteitä.

Rasvan laadun entistä painokkaampi huomioiminen on poikinut uudenlaisen ruokaryhmän, pehmeän rasvan lähteet. Tähän ryhmään kuuluvat kala, margariini ja rypsiöljy. Kasvirasvapohjainen margariini sopii leiville ja rypsiöljy ruoanlaittoon ja salaatinkastikkeisiin. Kalaa suositellaan pääruoaksi 2–3 kertaa viikossa.  Näin varmistetaan sydämelle tärkeiden rasvojen saanti.

Liha ja kana sopivat pääaterioiden osaksi. Leikkeleitä, kuten lihaleikkeleitä, makkaroita ja juustoja, voi syödä leivillä maltillisesti. Niistä elimistö saa proteiinia.

Syö kolmion huipulta harvoin ja harkiten

Rasvaiset, kovaa rasvaa sisältävät juustot, suolaiset keksit, makkarat ja runsaasti sokeria sisältävät keksit ja karamellit kuuluvat ryhmään, josta syödään vähän ja harkiten. Ne sisältävät runsaasti energiaa, mutta eivät juurikaan tarpeellisia suojaravintoaineita.

Kokonaisuus ratkaisee terveellisyyden

Kaikkia suositeltavia ruokia ei ole mahdollista sisällyttää ruokakolmioon. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole kielletty, vaikkei sen kuvaa ruokakolmiossa olisikaan. Kuvat viittaavat tiettyihin kasvis- ja ruoka-aineryhmiin. Kolmion huipussa olevia ruokia ei ole ravitsemuksellisesti välttämätöntä syödä lainkaan. Niitä voi sisältyä terveelliseen ruokavalioon, kunhan määrät ovat pienet ja ruokavalio muilta osin kunnossa. Juomista mukaan on otettu vain maito ja piimä, joilla on ravitsemuksellisesti merkittävä rooli terveelliseen ruokavalioon kuuluvana ruokana. Paras janojuoma on vesi.


Itämeren ruokakolmio -tuotteet:


Ole hyvä – Itämeren ruokavalio -juliste

Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteinen tuote

Koko 50 x 70 cm

Hinta: 3,50 euroa

Ole hyvä – Itämeren ruokavalio / Lautasmalliateria -repäisylehtiö

Tarkoitettu hoidonohjaukseen, kansilehdessä hyödyllistä lisätietoa ohjaajalle

Koko: A4, kaksipuoleisia: toisella puolella ruokakolmio- ja toisella puolella lautasmallikuva

Hinta (vuoden 2010 loppuun asti):

- 50 sivun lehtiö 14 euroa

- 100 sivun lehtiö 19 euroa

Postimaksut ja lähetyskulut sisältyvät hintoihin.

Varsågod – Östersjökost

Affisch, storlek 50 x 70 cm

3,50 euro

Porto och expeditionsavgifter ingår i priset.

Tilaukset D-kaupan kautta


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010