Ajankohtaista arkisto

10.6.2020

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus kannustaa syömään rasvaista kalaa

Camelinaöljy eli kitupellavaöljy ja rasvainen kala sisältävät molemmat runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja, mutta niiden terveyshyödyt näyttävät poikkeavan toisistaan, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimus osoitti camelinaöljyn vähentävän sydän- ja verisuoniterveydelle mahdollisesti haitallisten rasvahappojohdannaisten muodostumista. Se myös näyttäisi suojaavan elimistöä hapettumisstressiltä. Rasvainen kala puolestaan nosti tulehdusta lievittävien rasvahappojohdannaisten pitoisuutta verenkierrossa.

Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin tekemässä tutkimuksessa vertailtiin rasvaisen ja vähärasvaisen kalan sekä kotimaisen Camelina sativa- eli kitupellavaöljyn vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan ja matala-asteiseen tulehdukseen.

12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa 79 iältään 43–72-vuotiasta miestä ja naista jaettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmistä korvasi päivittäisestä ruokavaliostaan rasvoja camelinaöljyllä ja vähensi kalan syömistä yhteen kertaan viikossa. Kaksi muuta ryhmää söi viikoittain neljä kala-ateriaa, toinen rasvaisia kaloja, esimerkiksi lohta ja muikkuja, ja toinen vähärasvaisia kaloja, kuten seitiä ja haukea. Neljäs ryhmä toimi vertailuryhmänä.

Camelinaöljy ja rasvainen kala vaikuttivat laajasti rasva-aineenvaihduntaan

Runsas omega-3-rasvahappojen saanti camelinaöljystä ja rasvaisesta kalasta vähensi pitkäketjuisiin omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon osuutta veren rasvahapoista. Camelinaöljyä käyttäneillä myös arakidonihaposta tuotettavien, sydän- ja verisuoniterveydelle mahdollisesti haitallisten välittäjäaineiden pitoisuudet madaltuivat. Lisäksi rasvaisen kalan syönti suurensi tulehdusta hillitsevien rasvahappojohdannaisten pitoisuutta veressä.

- Camelinaöljy ja rasvainen kala vaikuttivat hyvinkin laajasti elimistön rasva-aineenvaihduntaan.  Tutkimus osoitti, että ruokavalion rasvavalinnoilla voidaan vaikuttaa niihin aineenvaihduntareitteihin, jotka ovat yhteydessä niin sydän- ja verisuonisairauksiin kuin myös tyypin 2 diabetekseen, kertoo nuorempi tutkija Topi Meuronen.

Tutkimuksessa saadut tulokset ovat lupaavia ja tukevat aiempaa tietoa rasvaisen kalan vaikutuksista. Jatkotutkimuksia rasvahapoista tuotettavien välittäjäaineiden ja erityisesti camelinaöljyn aineenvaihduntatuotteiden vaikutuksista kuitenkin tarvitaan.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote 10.6.2020


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010