Ajankohtaista arkisto

24.10.2012 14.45

Insuliinien arvo punnittava kokonaisuus muistaen

Diabetesliitto on antanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle lausunnon arviointiraportin luonnoksesta, jossa vertaillaan eri insuliinien hoidollista ja taloudellista arvoa.

Fimean raporttiluonnoksessa verrataan insuliinianalogien (glargiini- ja detemirinsuliinien*) hoidollista ja taloudellista arvoa NPH-insuliineihin*, jotka ovat analogeja halvempia.

Diabetesliitto toteaa lausunnossaan, että insuliinilaadut eivät suuresti eroa toisistaan, kun tarkastellaan paastoverensokeria ja sokerihemoglobiinia (HbA1c).

Insuliinien erot ovat kuitenkin merkittäviä silloin, kun hoitotavoitteena on mahdollisimman normaalit verensokeriarvot ilman liiallista verensokerin laskua eli hypoglykemiaa. Eroja on pistosten määrässä, insuliinin vaikutuksen tasaisuudessa ja ennakoitavuudessa, hypoglykemian riskissä ja verensokerin päivittäisvaihtelussa. Lisäksi painonnousun riski vaihtelee insuliinilajeittain.

Diabetesliitto korostaa lausunnossaan, että diabeteksen hoidon onnistumista pitäisi arvioida sokerihemoglobiinitason (HbA1c) lisäksi muillakin tekijöillä: miten usein erilaisia hypoglykemioita esiintyy, miten tasaisena verensokeri päivittäin pysyy ja miten hoidon toteuttaminen käytännössä sujuu. Lääkehoidon tulee olla yksilöllisesti räätälöitävissä siten, että hoito ei osaltaan heikennä elämänlaatua.

Parhaiten tasainen verensokeri ilman hypoglykemioita on mahdollista saavuttaa insuliinin pumppuannostelulla, erityisesti verensokerin jatkuvaa mittausta hyödyntävällä sensoroivalla pumpulla.

Diabetesliiton arvion mukaan perinteisten NPH-insuliinien käytön merkittäväkään laajentaminen ei käytännössä toisi rahallisia säästöjä, sillä kustannukset vain siirtyisivät lääkekuluista sairaanhoidon kuluihin. Insuliinin hinta on vain osa diabeetikon hoidon kustannuksista. Oletettavaa on, että käynnit hoitoyksiköissä lisääntyisivät ja äkillisen hoidon tarve kasvaisi, jos NPH-insuliinien käyttöä lisättäisiin selvästi.


* Lisätietoa insuliinilaaduista verkkosivuillamme:

Arviointiraportin luonnos liitteineen Fimean sivuilla.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010