Ajankohtaista arkisto

4.1.2016 8.19

Insuliinien alkuomavastuu tuli käyttöön 1.1.2016 Diabetesliiton toimista huolimatta

Lääkekorvauksia uudistettiin sairausvakuutuslain muutoksella 1.1.2016. 

Oikeus saada lääkkeistä korvausta syntyy vasta kun asiakas on maksanut sairausvakuutuskorvattavista reseptilääkkeistään 50 euron suuruisen alkuomavastuun. Alkuomavastuu on kalenterivuosittainen ja se koskee kaikkia yli 18-vuotiaita.

Diabetesliitto ei pidä hyväksyttävänä, että myös elämää välittömästi ja pysyvästi ylläpitävä lääkehoito, kuten insuliini, on alkuomavastuun piirissä. Menettelyn johdosta osa diabeetikoista ja muista pitkäaikaissairaista joutuu aina vuosittain maksamaan omassa hengissä pysymisestään rahallisen alkuomavastuuosuuden. Alkuomavastuun määrää ei ole rajoitettu vaan se on poliittisella päätöksenteolla kasvatettavissa.

Diabetesliitto on katsonut, että alkuomavastuu asettaa elämää välittömästi ja pysyvästi ylläpitävää lääkehoitoa tarvitsevat eriarvoiseen asemaan terveydentilan perusteella. Alkuomavastuu edellä mainitussa yhteydessä on vastoin perusoikeuksissa turvattua oikeutta elämään ja oikeutta ihmisarvoisen elämän edellyttämään huolenpitoon. Erityinen yhdenvertaisuusongelma on, että hengissä pysyminen riippuu ihmisen taloudellisista mahdollisuuksista. 

- Mikäli täydellisestä insuliininpuutoksesta kärsivältä tyypin 1 diabeetikolta loppuvat sekä insuliini ja rahat perjantaina, ei hän enää maanantaina ole hengissä hakeakseen toimeentulotukea lääkehoitoaan varten, huomauttaa erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo Diabetesliitosta.

Diabetesliitto on lain valmistelun yhteydessä tehnyt kaikkensa, jotta elämää välittömästi ja pysyvästi ylläpitävä lääkehoito jätettäisiin alkuomavastuun ulkopuolelle. Lähestyimme perustuslain tuntijoita, keskustelimme lakia valmistelevien tahojen kanssa ja pidimme asiaa julkisessa keskustelussa median kautta myös yhdessä eduskunnan diabetesryhmän kanssa. Diabetesliitto pyysi yhdessä eduskunnan diabetesryhmän kanssa lain valmisteljoilta selvitystä perusteista, jotka mahdollistavat alkuomavastuun käytön. Liitto on kahdesti ollut kuultavana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kun asiaan liittyviä lakiesityksiä on käsitelty. Eduskunnan diabetesryhmän puheenjohtaja teki asiasta kirjallisen kysymyksen.

Lain valmistelijat eivät vastanneet eduskunnan diabetesryhmän esittämiin kysymyksiin. Eduskunta ei pitänyt tarpeellisena pyytää perustuslakivaliokunnan lausuntoa lakiesitystä käsiteltäessä. Diabetesryhmän puheenjohtajan kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa ministeri Mäntylä katsoo, että alkuomavastuun käyttöönotolla ei muuteta nykyisen lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita eikä korvausperiaatteita. Lakiesityksen perusteluissa todetaan, että välttämättömän lääkehoidon hankkiminen turvataan viime kädessä toimeentulotuella.

Viime kesänä Diabetesliitto pyysi eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, loukkaako välittömästi ja pysyvästi elämää ylläpitävän lääkehoidon vuosittainen alkuomavastuu perusoikeuksia. Emme saaneet vastausta siihen, onko alkuomavastuu ristiriidassa perusoikeuksien kanssa. Vastauksessaan eduskunnan oikeusasiamies totesi, ettei hänellä ole toimivaltaa puuttua siihen, miten eduskunta käyttää sille kuuluvaa lainsäädäntövaltaa. Vastauksen mukaan yhteiskuntapoliittinen tarkoituksenmukaisuusharkinta kuuluu eduskunnalle, joka kantaa poliittisen vastuun ratkaisuistaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus on liitteenä

Ministeri Mäntylän vastaus eduskunnan diabetesryhmän puheenjohtajan Antti Rantakankaan kirjalliseen kysymykseen on täällä.

Lisätietoja antaa: Riitta Vuorisalo p: 0400 723667 riitta.vuorisalo@diabetes.fi


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010