Ajankohtaista arkisto

31.10.2022

Influessarokotukset ovat käynnistymässä - diabetesta sairastavien suositeltavaa ottaa rokote

Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta.


Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

- Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavat kuuluvat vaikean influenssan riskiryhmiin. Diabetesliitto suosittaa riskiryhmäläisten rokottautumista. Seuraa oman koti paikkakuntasi terveyskeskuksen tiedotteita rokotusten järjestämisestä, kehottaa Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

THL:n tiedotteen mukaan maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Näihin ryhmiin kuuluvien lisäksi maksuttoman rokotteen voivat saada myös eräisiin muihin ryhmiin kuuluvat, koko lista löytyy THL:n sivuilta täältä.

THL suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu maksuttoman rokotuksen ryhmään. Heille rokote on omakustanteinen.

Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan koronatehosteannosta. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai montako kertaa on sairastanut koronataudin.

Seuraa kotikuntasi tiedotusta

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa.

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Lisätietoja: THL:n tiedote 25.10.2022




Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010