Ajankohtaista arkisto

12.5.2017

Ienterveyden teemapäivä muistuttaa parondontiitin yhteydestä kroonisiin sairauksiin

Tänään perjantaina 12.5.2017 vietetään ienterveyden teemapäivää koko Euroopassa. Vuosittaisena European Gum Health Day -kampanjapäivänä muistutetaan, että huolehtimalla hyvästä ienterveydestä jokainen parantaa paitsi suunsa terveydentilaa, myös yleisterveyttään. Tällä on suuri merkitys myös kansanterveydelle.

Ientulehdus tai hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat suomalaisilla aikuisilla yleisimpiä suun sairauksia. Hoitamattomana parodontiitti altistaa monille kroonisille yleissairauksille. Eniten tutkimusnäyttöä on kertynyt sen yhteyksistä diabetekseen ja sydänsairauksiin. Tutkijat selvittävät paraikaa myös mm. parodontiitin ja syövän välisiä yhteyksiä.

Toisaalta parodontiitin hoito lieventää elimistön matala-asteista tulehdustilaa, parantaa diabeteksen hoitotasapainoa ja vaikuttaa edullisesti sydän- ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijöihin. Siksi olisi tärkeää, että suun terveydentila otetaan huomioon osana yleissairauden hoitoa.

Tunnista varhain ja hoida heti

Parodontiittia esiintyy 60 prosentilla suomalaisista. Erityisen huolestuttavaa on, että vaikea-asteista parodontiittia sairastaa jo moni nuori aikuinen – varsinkin alempien sosiaaliluokkien tupakoivat miehet.

Jos sairauden hoito aloitetaan jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa, hoitotulos on pysyvä eikä merkittäviä kudosvaurioita jää. Samalla vältytään pitkälle edenneen parodontiitin aiheuttamilta haitoilta suussa, kuten kiinnityskudoksen menetykseltä ja hampaiden irtoamiselta, sekä yleisterveydellisiltä riskeiltä.

Ehkäise parodontiitti itse


Parodontiitille altistavia tekijöitä on monia, mutta tärkeimmät parodontiitin riskitekijät ovat tupakointi ja riittämätön suun omahoito. Ienterveydestään voikin jokainen huolehtia harjaamalla hampaat aamuin illoin. Hyvä suuhygienia on tarpeen myös hammasimplanttien ympärillä, jotta implanttien vieruskudokset eivät tulehdu. Harjaamisen lisäksi hammasvälit pitää puhdistaa kerran päivässä esim. hammasväliharjalla.

Koska tupakointi lisää huomattavasti riskiä sairastua parodontiittiin, omaa ienterveyttään voi edistää, kun pysyy savuttomana tai lopettaa tupakoinnin.

Terveellisten elintapojen ja omahoidon lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti suunterveyden ammattilaisten – hammaslääkärin ja suuhygienistin – vastaanotolla. Koska parodontiitti aiheuttaa vain vähän oireita, sairaus voi edetä pitkälle potilaan huomaamatta. Hammaslääkärin tekemä kliininen tutkimus, jossa mitataan ja rekisteröidään muun muassa ientaskujen syvyydet ja ienverenvuoto, on tärkeää suorittaa kaikille säännöllisin väliajoin.

Parodontiitin Käypä hoito -suosituksen potilasversio sopii kaikille

Tutkimusnäyttöön perustuva parodontiitin Käypä hoito -suositus kokoaa nykytiedon iensairauksista. Kevättalvella 2017 päivitetty potilasversio esittelee suosituksen pääkohdat yleistajuisesti, ja se on tarkoitettu jokaisen suomalaisen luettavaksi. Potilasversio löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tutustu päivitettyyn parodontiitin Käypä hoito -suositukseen ja sen potilasversioon.

Lisää teemapäivästä: Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010