Ajankohtaista arkisto

14.4.2021

Huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehti: Näin toteutat aikuisen insuliininpuutosdiabeetikon monipistoshoitoa

Insuliinin keksimisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja Diabetes ja lääkäri -lehti julkaisee teemavuoteen liittyen kaikille kiinnostuneille suunnatun juttusarjan insuliinihoidon toteuttamisesta. Tuoreimman numeron voit lukea maksutta täällä.

Tunnettu diabeteslääkäri, lääketieteen tohtori Pirjo Ilanne-Parikka kokoaa käytännönläheisessä artikkelissaan yhteen aikuisen insuliininpuutosdiabeetikon monipistoshoidon periaatteet. Samat joustavan insuliinihoidon ohjeet soveltuvat myös insuliinipumppua käyttäville. Artikkeli alkaa lehden sivulta 9 tästä 

Insuliini 100 vuotta -juttusarjan ensimmäisen osan, jonka aiheena on tyypin 2 diabeteksen perusinsuliinihoito, löydät helmikuun numerosta tästä. Sarjan kolmas, insuliinin ja insuliinihoidon historiaa esittelevä osa julkaistaan Diabetes ja lääkäri -lehdessä syyskuussa.

Insuliini pelastaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan diabetesta sairastavien kokonaiskuolleisuus eli absoluuttinen riski kuolla mistä tahansa syystä tiettynä aikana on laskenut Englannissa vuosina 2001–2018 sekä naisilla että miehillä yli 30 prosenttia, kertoo lääketieteen tohtori ja tutkimuskoordinaattori Carol Forsblom pääkirjoituksessaan huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä. Suomesta tuoretta tietoa kokonaiskuolleisuuden muutoksista odotellaan.

Menestykseen ovat osaltaan vaikuttaneet uudet, tehokkaat diabeteslääkkeet. Eniten ihmishenkiä diabeteksen hoidossa on kuitenkin pelastanut insuliini, pääkirjoittaja toteaa.

- Viime vuosina diabeteksen hoidossa on keskitytty menestyksekkäästi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn. Seuraavaksi tulisi huomio kiinnittää diabeetikoilla yleisten syöpämuotojen ehkäisyyn, sillä syövät ovat nousseet diabetesta sairastavien toiseksi yleisimmäksi kuolinsyyksi, hän lainaa tutkimuksen tehneitä tutkijoita.

Huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehden muita aiheita ovat diabeettisen munuaistaudin mekanismit, FreeStyle Libre -glukoosinmittausjärjestelmän käyttökokemukset Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten diabetespoliklinikalla sekä diabeettisen jalkahaavan ehkäisy kotihoidossa.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010