Ajankohtaista arkisto

15.2.2023

Helmikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä aiheena diabeteksen kansallisen ehkäisyhankkeen D2D:n pitkäaikaistulokset

D2D toi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn perusterveydenhuoltoon – hoitokäytännöt vaikuttavat yhä suomalaisten terveyteen myönteisesti  

Diabeteksen kansallinen ehkäisyhanke (D2D) jätti pysyvän jäljen suomalaiseen terveydenhuoltoon. Elämäntapaintervention myönteiset vaikutukset näkyvät yhä asukkaiden terveydessä, arvioivat hankkeeseen osallistuneet tutkijat Diabetes ja lääkäri -lehden 15. helmikuuta ilmestyvässä numerossa.  

Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus on interventioon osallistuneilla noin kolmanneksen pienempi kuin verrokeilla. Osallistujat saivat vuoden ajan aktiivista ohjausta terveellisiin elämäntapoihin yksilöllisesti ja ryhmissä. Perusterveydenhuollossa toteutetun D2D-intervention pitkäaikaistulokset ovat rohkaisevia, arvioivat päätutkijat emeritusprofessorit Matti Uusitupa ja Jaakko Tuomilehto.

Diabeteksen ehkäisyhankkeeseen osallistui viisi sairaanhoitopiiriä. D2D:n vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu hankealueisiin.  
 
- D2D:n ansiosta perus- ja työterveyshuollossa alettiin aktiivisesti torjua tyypin 2 diabetesta. Tuolloin käynnistetyt toimet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuusluvut ovat Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden tilaston perusteella kääntyneet laskuun viime vuosikymmenellä, tutkijat kirjoittavat Diabetes ja lääkäri -lehdessä.
 
Diabeteksen ilmaantuvuuden pienentyminen neljänneksellä merkitsee terveystaloustieteellisten laskelmien perusteella jopa satojen miljoonien eurojen säästöä terveydenhuollon kuluissa seuraavan 15 vuoden aikana.
 
- D2D osoitti, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy edellyttää sekä suuren sairastumisriskin omaaviin että koko väestöön kohdistuvia toimia. Tarvitaan myös monialaista yhteistyötä terveyttä tukevien elintapojen edistämiseksi. Tutkijat painottavat, että yhteiskunnan kannattaa edelleen panostaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.
 
Suomalainen diabetesriskitesti nousi kansainväliseksi menestykseksi
 
Monet hankkeessa kehitetyistä työkaluista, kuten diabetesriskitesti, ovat edelleen käytössä. Riskitestin on täyttänyt jo reilusti yli miljoona suomalaista, ja se on pienin muutoksin otettu käyttöön myös monessa muussa maassa. Riskitestin avulla voidaan löytää henkilöt, joiden riski sairastua on suurentunut ja joihin sairauden ehkäisytoimet kannattaa erityisesti kohdentaa. Pelkkä riskitestin täyttäminen voi antaa sysäyksen elintapojen muuttamiseen.

D2D juurrutti laatuajattelua terveydenhuoltoon. Diabetesrekisteriä tutkijat pitävät viimeisimpänä hankkeesta seuranneena onnistumisena. Sähköisten tietojärjestelmien puutteet haittasivat aikoinaan D2D-tutkijoita, ja muun muassa Diabetesliitto alkoi vaikuttaa aktiivisesti diabetesrekisterin aikaansaamiseksi.  
 
Dehko kehitti, D2D juurrutti  


D2D-hankkeen tavoitteena oli juurruttaa perusterveydenhuollon arkeen Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelmassa Dehkossa ideoituja ja kokeiltuja uusia toimintatapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Hankkeeseen osallistui viisi sairaanhoitopiiriä – Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit.

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 8,4 miljoonaa euroa, ja sen rahoittivat sosiaali- ja terveysministeriö, sairaanhoitopiirit, kunnat, Diabetesliitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hankkeeseen liittyneissä tutkimuksissa selvitettiin muun muassa tyypin 2 diabeteksen vallitsevuutta ja ehkäisytoimien onnistumista.   

Muita Diabetes ja lääkäri -lehden helmikuun numeron 1/2023 aiheita:
  • Kansallisen diabeteslaaturekisterin tuloksia, Saara Metso ja Aapo Tahkola
  • Diabeetikon vaarallinen jalkainfektio, Miska Vuorlaakso 
  • Uusi suunta diabeteshoitajan urapolulle, Kliininen asiantuntija (YAMK) -koulutus, Marja-Anneli Hynynen ja Tuula-Maria Rintala  
Lue Diabetes ja lääkäri -lehti 1/2023 maksutta joko näköislehtenä tai pdf-versiona.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010