Ajankohtaista arkisto

17.3.2014

Hankintalain uudistus koskettaa myös diabeetikoita - ota kantaa

Työ- ja elinkeinoministeriössä on parhaillaan käynnissä julkisia hankintoja koskevan lain kokonaisuudistus. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 2016.

Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja, joita valtio, kunnat, kuntayhtymät, valtion liikelaitokset sekä muut hankintayksiköt tekevät oman organisaationsa ulkopuolelta. Hankintalaki koskee hankintoja tekeviä tahoja, mutta hankinnoilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi palveluiden laatuun.

Lakiuudistuksessa pyritään siihen, että tulevaisuudessa hankintalaki tarjoaisi viranomaisille ja kunnille nykyistäkin paremmat mahdollisuudet ottaa huomioon hankintojen laatu ja se, että ne tukevat esimerkiksi työllisyyttä, työoloja, terveyttä ja ympäristönsuojelua. Myös pk-yritysten osallistumista tarjouskilpailuihin on tarkoitus parantaa.

Ministeriö kysyy kokemuksia hankintalaista otakantaa.fi-verkkosivustolla. Se haluaa muun muassa kuulla kokemuksia nykyisestä hankintalaista sekä vastaajien näkemyksiä siitä, miten hankintalakia pitäisi uudistaa.

Diabetesliitto vaatii laadullisten kriteerien painottamista

Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Vuorisalo vastasi työ- ja elinkeinoministeriön kyselyyn seuraavasti:

"Lain tulee edistää hankintojen pilkkomista sellaisiin osiin, joilla edistetään pienten palveluiden tuottajien mahdollisuuksia. Kansallisen kynnysarvon tulisi olla 100 000 kaikissa hankinnoissa. Monissa muissa EU-maissa kansallinen raja on selvästi korkeampi kuin Suomessa jo nyt.

Järjestelmän muita kehittämiskohtia ovat byrokraattisuuden purkaminen, laadun merkityksen painottaminen ja markkinaoikeusmenettelyn uudistaminen.

Menettelyä tulee selkeyttää ja yksinkertaistaa. Nykyisen kaltainen byrokraattisuus tekee menettelystä hankalan sekä aikaa vievän. Tästä seurauksena menettely nostaa hankintojen kustannuksia. Järjestöt ovat mm. joutuneet palkkaamaan lakimiehiä kilpailutusprosessia varten. Järjestelmä ei kankeutensa vuoksi mahdollista nopeita hankintoja.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa menettely ei toimi, sillä laadulliset kriteerit jäävät taloudellisten varjoon. Diabeteksen hoidossa välttämättömien hoitotarvikkeiden (kuten verensokerimittarit liuskoineen, neulat, lansetit) kilpailutus on jouduttu kilpailutuksen tuloksena saadun huonon laadun vuoksi jopa järjestämään uudelleen. Laadullisia kriteereitä tulisi nostaa lakiuudistuksessa ensisijaiseksi, ja niiden huomioiminen pakolliseksi.

Palvelujen hankkija tulee velvoittaa ottamaan huomioon palveluiden käyttäjien tarpeet ja näkemykset sekä palvelua suunniteltaessa että sen laatua valvottaessa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja jatkuvuus on turvattava. Nykyinen käytäntö heiluttaa palveluiden laatua ja katkaisee hoitopolkuja.

Lain tulee parantaa menettelyn läpinäkyvyyttä. Useat kunnat ulkoistavat kilpailutuksen osakeyhtiöille, jolloin kilpailutuksen ratkaisun perusteet ei ole julkisia. Tämä on prosessin valvonnan, julkisten varjojen käytön ja demokratian kannalta virheellistä menettelyä."

Otakantaa.fi-sivusto tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden osallistua hankintalakia koskevaan keskusteluun. Ota sinäkin kantaa diabeetikoiden puolesta, kommentteja voi jättää 31.3.2014 asti.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010