Ajankohtaista arkisto

4.12.2014

Hammaslääkäriliitto: Suun tulehdukset altistavat muun muassa diabetekselle

Yleisimmät hammas- ja suusairaudet ovat kroonisia tulehdussairauksia. Suussa piilevä pitkäaikainen infektio aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia yleisterveyteen.

Huono suunterveys on tutkitusti yksi riskitekijä esimerkiksi valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Suun tulehdukset osaltaan altistavat esimerkiksi diabeteksen puhkeamiselle ja heikentävät sen hoitotasapainoa. Lisäksi sairas suu saattaa vaikuttaa myös monien muiden kroonisten sairauksien, kuten metabolisen oireyhtymän ja nivelreuman, taustalla.  

Verenkierron kautta bakteerit pääsevät leviämään tulehtuneista hampaan kiinnityskudoksista tai juurenkärjen alueelta muualle elimistöön. Hammasperäisten bakteerien jäänteitä on löydetty esimerkiksi tukkeutuneiden sepelvaltimoiden ja puhjenneiden aivovaltimopullistumien seinämistä.  

Ien- ja kiinnityskudossairaudet ovat kansanterveydellinen haaste. Tuhoisin näistä on hampaan kiinnityskudoksia vaurioittava parodontiitti, jota sairastaa lähes 2/3 miehistä ja yli puolet naisista. Taudin aiheuttavat tietyt bakteerit suun omassa mikrobistossa, jonka tasapaino on päässyt järkkymään. Tärkeimmät parodontiitin riskitekijät ovat huono suun omahoito ja tupakointi.

Parodontiitti etenee hitaasti ja on aluksi vähäoireinen. Siksi sairaus pääsee usein leviämään pitkälle potilaan huomaamatta. Tulehtunut ienkudos voi olla laajuudeltaan jopa kämmenen kokoinen.  Hoitamaton tauti vaurioittaa pahimmillaan koko hampaistoa, johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen sekä heikentää yleisterveyttä ja hyvinvointia.

Salakavalan sairauden toteamiseen tarvitaan hammaslääkärin tekemä tutkimus. Mitä aiemmin tauti löydetään, sitä helpompi sitä on hoitaa. Parasta on, jos sairauden puhkeaminen saadaan kokonaan estettyä.

Parhaiten ien- ja kiinnityskudossairauksia voi ennaltaehkäistä hyvällä omahoidolla, terveellisillä ruokailutottumuksilla, tupakoimattomuudella sekä käymällä säännöllisesti hammaslääkärillä. Sopiva hoitoväli määräytyy potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Suunterveydestä huolehtiminen on paras ja kustannustehokkain tapa ennaltaehkäistä suun infektioita. 

Turun yliopiston parodontologian professori Eija Könönen puhui aiheesta Suomen Hammaslääkäriliiton juhlaseminaarissa 27.11. Helsingissä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010