Ajankohtaista arkisto

15.5.2014

Geenitutkimus tähtää tyypin 2 diabeteksen parantamiseen

Professori Leif Groop esitteli tyypin 2 diabetesepidemian geneettisiä taustoja tämän kevään Kansallisessa Diabetesfoorumissa.

Hän nosti esiin tutkimuksen, jossa MTNR1B-geenin havaittiin heikentävän insuliinineritystä. Tämä geenivariantti on tavallinen, se löytyy 30 prosentilta väestöstä. Tutkimus viittaa siihen, että jos tähän ryhmään kuuluvat käyttävät melatoniinia, heidän riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa. Nature Genetics –lehdessä julkaistujen tulosten mukaan kolmen kuukauden melatoniinihoito heikensi insuliinineritystä.

Melatoniinia käytetään aikaeroväsymykseen ja unettomuuteen, joka on jo itsessään tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Usein tilanteeseen yhdistyy myös stressi.
- Ehkä kannattaisi olla pikkuisen varovainen, erityisesti, jos perheessä tai suvussa on diabetesta. Jos ryhtyy käyttämään melatoniinia unilääkkeenä, kannattaisi seurata verensokeriaan, kehotti Groop.

Vaikka tyypin 2 diabetes on helpompi ehkäistä kuin hoitaa, väestön elintavat muuttuvat Groopin mukaan liian hitaasti. Tyypin 2 diabeteksen parantava lääke olisi tarpeen, ja sitä kannattaa hakea tutkimalla mieluummin suojaavia kuin riskiä lisääviä geenejä. Tyypin 2 diabetekselta suojaa esimerkiksi Pohjanmaalta löytynyt SLC30A8-geenin variaatio. Luontoa jäljittelevä lääke aiheuttaisi todennäköisesti tavallista vähemmän sivuvaikutuksia ja olisi nopeampi  ja halvempi kehittää.

Groop kutsui tyypin 2 diabetesta koko väestön raskausdiabetekseksi. Odottavan äidin elimistössä tapahtuu nimittäin samankaltaisia muutoksia kuin tyypin 2 diabeteksen kehittyessä, mutta siitä huolimatta vain pieni osa naisista lopulta sairastuu raskausdiabetekseen.
- Toivon, että parantava lääke syntyy. Se voisi matkia raskaana olevaa naista, joka pystyy raskauden aikana pitämään sokeritasapainonsa normaalina.

Professori Groop johtaa Lundin yliopistosairaalan diabeteskeskusta Ruotsissa. Helsingissä hänellä on viisivuotinen FiDi-professuuri (FIMM).

Varhaislapsuuden ja geenien merkitystä korosti foorumissa myös Helsingin yliopiston professori Johan Eriksson. Erikssonin mukaan riski sairastua varttuneemmalla iällä tyypin 2 diabetekseen latautuu elimistöön jo varhaisessa vaiheessa. Se myös siirtyy herkimmin äidiltä tyttärelle. Tyttöjen sekä raskaana olevien naisten terveyteen tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
- Näyttää siltä, että elimistöä voidaan myös ohjelmoida uudelleen – ja tehokkaalla elintapaohjauksella esimerkiksi raskausdiabeteksen esiintyvyyttä voidaan todennäköisesti jopa puolittaa, Eriksson huomautti.

Kansallinen Diabetesfoorumi järjestettiin nyt kolmannen kerran, ja se kokosi tiistaina lähes 200 alan vaikuttajaa Finlandia-taloon.

http://www.diabetesfoorumi.fi/


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010