Ajankohtaista arkisto

15.5.2015

Euroopan laajuinen teemapäivä muistuttaa liikalihavuuden terveyshaitoista

European Obesity Day 2015Lauantaina 16.5. vietettävän Euroopan liikalihavuuspäivän teemana on kertominen liikalihavuuden yleisyydestä ja sen terveyshaitoista. Teemapäivä pyrkii jakamaan faktapohjaista tietoa ylipainosta ja liikalihavuudesta, hälventämään liikalihavuuteen liittyviä uskomuksia sekä edistämään liikalihavien hyvinvointia.

Suomalaisista miehistä 17 prosenttia ja naisista 16 prosenttia on liikalihavia, ja 39 prosenttia 18-34-vuotiaista suomalaisista on ylipainoisia. Ylipainoisuuden ja liikalihavuuden suhteellinen osuus kasvaa iän myötä, sillä yli 55-vuotiaista suomalaisista jo 63 prosenttia on ylipainoisia tai liikalihavia. Arvioidaan, että seuraavien 15 vuoden aikana ylipainoisia on Euroopassa jopa yhdeksän kymmenestä.

Monet aliarvioivat ylipainon ja liikalihavuuden terveydellisiä haittavaikutuksia ja riskejä sairastua vakavasti. Ylipainoisuuden on kuitenkin osoitettu lyhentävän merkittävästi – jopa 10 vuotta – ihmisen elinajanodotetta, mikä on verrattavissa tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin terveydelle.

Taustalla useita syitä

Suurin syy liikalihavuuteen ja ylipainoon on energian saannin ja kulutuksen välinen epätasapaino. Ihmiset syövät tänä päivänä energiatiheää ruokaa ja ovat fyysisesti vähemmän aktiivisia muuttuneiden elämäntapojemme vuoksi.

Epäterveellinen painon nousu voi johtua myös muista syistä, kuten perinnöllisistä tekijöistä, psykologisista tai mielenterveydellisistä syistä, hormonaalisesta epätasapainosta, lääkityksestä, tupakoinnin lopettamisesta, stressistä tai unenpuutteesta.

Liikalihavuus syynä moniin sairauksiin

Liikalihavuus on suurin kakkostyypin diabeteksen aiheuttaja, lisäksi se on merkittävä riski valtimoterveydelle. Liikalihavuus voi myös lisätä riskiä sairastua erilaisiin syöpiin ja voi johtaa myös tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin. Lisäksi se heikentää liikuntakykyä sekä huonontaa unen laatua sekä mielenterveyttä ja yleistä hyvinvointia.

Riskejä voi vähentää pudottamalla noin 5-10 prosenttia painostaan. Yksilöstä ja hänen painostaan riippuen hoitomuotona voi olla elämäntapojen muutos, lääkitys, lihavuusleikkaus, psykologinen kuntoutus tai jokin yhdistelmä näistä.

Liikalihavuutta voidaan hoitaa – ja sitä myös kannattaa hoitaa. Jokainen yksilö on kuitenkin erilainen, ja hoito pitäisi aina suunnitella yksilöllisesti liikalihavuuden taustatekijät sekä mahdolliset liitännäissairaudet huomioiden.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010