Ajankohtaista arkisto

8.12.2011

Enemmän vaihtoehtoja diabeetikon ruokavalioon, kannustaa Ruotsin Sosiaalihallitus

Vähennänkö rasvaa, annanko glykeemisen indeksin ohjata ostoslistaani, syönkö Välimeren ruokaa vai vähennänkö hiilihydraatteja?

Ruotsin sosiaalihallitus suosittelee terveydenhuollolle, että diabeetikoiden ruokavalio-ohjauksessa tarjotaan diabeetikoille enemmän vaihtoehtoja ja huomioidaan yksilölliset toiveet paremmin. Ruotsin sosiaalihallitus esittää neljä diabeetikoille sopivaa vaihtoehtoista syömisen tapaa, mutta äärimmäisen vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole niiden joukossa.

Ruotsin sosiaalihallitus pitää diabeetikoille sopivina ruokavalioina maltillista hiilihydraattien vähentämistä, Välimeren ruokavaliota ja tavanomaista diabetesruokavaliota jossa voi huomioida tai olla huomioimatta ruuan glykeemisen indeksin (GI).

Ruotsin sairaanhoidossa on aiemmin suositeltu vain tavanomaista diabetesruokavaliota, jossa on niukasti rasvaa. Erot näiden suositeltavien ruokavalioiden välillä näkyvätkin juuri rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien määrissä.

Tieteellinen pohja puuttuu

Ruotsin Sosiaalihallitus ei suosittele äärimmäisen vähähiilihydraattista ruokavaliota kuten Atkinsin dieettiä tai LCHF:ää (Low Carb High Fat).

– Meillä ei edelleenkään ole riittävää tieteellistä näyttöä hyvin vähähiilihydraattisen ruuan vaikutuksista, sanoo Christian Berne, Uppsalan yliopistollisen sairaalan professori ja ylilääkäri, joka toimii myös Ruotsin sosiaalihallituksen asiantuntijana.

Ruoka on tärkeä osa hoitoa

Ruotsin Sosiaalihallituksen ruokavalio-ohjeet on tarkoitettu diabeetikoille. Ruuan määrää on tärkeää säädellä sen mukaan, kuinka paljon kuluttaa energiaa, jotta saadaan tehokas painonpudotus.

Diabeetikot, etenkin tyypin 2 diabeetikot, ovat usein ylipainoisia. Siksi ruoka on tärkeä osa hoitoa.

Tasapainoista ruokaa

– Tasapainoinen syöminen vakiinnuttaa verensokerin, vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja lykkää lääkkeiden tarvetta. Se parantaa myös veren rasvoja, sanoo ravitsemustieteen lehtori Mette Axelsen Göteborgin yliopistosta.

Hyödyllisiä elintarvikkeita

Suosituksessa listataan elintarvikkeita, joilla katsotaan olevan tieteellistä näyttöä kuolleisuuden vähentämisessä ja sydän- ja verisuonitautien vähentämisessä: vihannekset, juurekset, palkokasvit, hedelmät, täysjyvätuotteet, kala, pähkinät, kahvi ja alkoholi. Alkoholi sillä edellytyksellä, että huomioidaan alkoholin määrä ja asiakkaan todennäköisyys ajautua alkoholin liikakäyttöön.

Rasva huolettaa nyt vähemmän

– Kasvikunnan tuotteet ovat tärkeitä sekä vihanneksina että kasvirasvoina. Nykyään emme ole niin huolissamme ruuan rasvan määrästä jos rasva yhdistetään vihanneksiin. Uskon että moni potilas ottaa ilolla vastaan sen, että me yhä enemmän huomioimme yksilön tarpeet ja toiveet, sanoo Mette Axelsen.

Mahdollisimman ennallaan

Ruotsin Sosiaalihallituksen suositus sisältää ajatuksen, että mitä vähemmän ravintoneuvonta vaatii potilasta muuttamaan ruokatottumuksiaan, sitä paremmat mahdollisuudet on, että muutoksista tulee pysyviä.

– Se on helpompaa potilaalle ja neuvojalle. Useammat löytävät itsellen sopivan vaihtoehdon, jos voivat muuttaa syömistään yksinkertaisin keinoin joksikin näistä suositelluista vaihtoehdoista, sanoo Christian Berne, ja lisää että suuntaus on sama muuallakin Euroopassa ja USA:ssa.

Lähde: Ruotsin Sosiaalihallituksen lehdistötiedote 5.12.2011

http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/storrevariationikostradenisjukvarden

Julkaisu "Kost vid diabetes" on saatavilla pdf:nä, katso tästä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010