Ajankohtaista arkisto

9.9.2013

Elämän laaja kirjo näkyy syyskuun Diabetes-lehdessä

Diabetes-lehti 42013

Diabetes-lehden tämän vuoden numero neljä on ilmestynyt. Lue alta millaisia aiheita syyskuun monipuolisessa numerossa käsitellään. Seuraava Diabetes-lehti ilmestyy lokakuun lopulla. Jos sinulle ei vielä tule lehteä, lue tilausmahdollisuuksista lisää täältä. Tutustu myös juttuarkistoon.

Haava jalassa vaatii tarkkaa hoitoa

Diabeetikon pitää suhtautua jokaiseen jalassa olevaan haavaan vakavasti, sillä mitättömältäkin vaikuttavasta vauriosta voi joskus kehittyä diabeettinen jalkahaava, joka pahimmillaan voi johtaa amputaatioon.

- Diabeettinen jalkahaava näyttää alkuun samanlaiselta kuin tavallisetkin haavat, mutta se ei osoita paranemisen merkkiä parin viikon kuluessa kuten tavalliset haavat, verisuonikirurgi Maria Söderstöm kertoo.

Jalkojen verenkierto kuntoon

- Jos haavat jalassa paranevat huonosti, on aina tutkittava myös valtimoverenkierto, sanoo verisuonikirurgi Pirkka Vikatmaa.

Uusimpien tutkimusten valossa tiedetään, että 60 prosenttiin diabeettisista jalkahaavoista liittyy neuropatian lisäksi myös verenkierron häiriö. Verenkiertohäiriöitä hoidetaan elämäntavoilla, lääkityksellä ja tarvittaessa pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella.

Jokaiselle tyypin 2 diabeetikolle oma tavoite

Tyypin 2 diabeteksen hoidosta on ilmestynyt uusi kansainvälinen suositus, ja myös Suomessa diabeteksen hoitosuositusta päivitetään. Molemmat suositukset korostavat yksilöllisiä hoitotavoitteita ja hoidon monia vaihtoehtoja. Diabeteslääkäri Juha Saltevo esittelee tyypin 2 diabeteksen hoidon uusia linjauksia ja lääkehoitoja.

Diabetes yllätti kesken unelmauran

Lentopalloilija Urpo Sivula sairastui tyypin 1 diabetekseen reilu vuosi sitten kisamatkalla Brasiliassa. Oireita oli ollut jo aiemminkin, mutta hän ei tiennyt, mistä ne voivat johtua. Ensi järkytyksen jälkeen hän on löytänyt diabeteksesta jopa positiivisia puolia.

Tavoitteena terve lapsi

Verensokerin hyvä hoito on parasta, mitä raskaana oleva diabeetikko voi tehdä vauvansa hyvinvoinnin puolesta.

- Valitettavasti nykyään tulee yhä enemmän vastaan raskaana olevia, jotka eivät halua hoitaa verensokeriaan, sanoo sisätautien erikoislääkäri Eeva Korpi-Hyövälti. Hän muistuttaa, että hoitohenkilökunta ei halua kysymyksillään ja ohjeillaan kiusata äitiä, vaan niiden tavoitteena on terve lapsi.

Samaan aikaan diabetes ja keliakia

Diabeteksen ja keliakian hoidossa vaikeuksia aiheuttaa erityisesti se, että monet gluteenittomat viljavalmisteet nostavat veren sokeripitoisuutta enemmän kuin vastaavat tavalliset tuotteet.

- Etenkin sairauden alkuvaiheessa kannattaa paneutua hiilihydraattien arviointiin ja verensokerin mittauksiin tavallista tarkemmin. Vähitellen hoidolle löytyy punainen lanka, ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen Diabetesliitosta rohkaisee.

Kova rasva tarkkailuun

Kovan rasvan kulutus on kasvanut, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan se näkyy jo suomalaisten kolesterolitasoissa. Ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen osoittaa ateriavertailussaan, miten pienillä valinnoilla voi vaikuttaa huomattavasti kovan rasvan ja energian saantiin. Tutki ja hämmästy!

Navan seutu kertoo totuuden

Vyötärönympärys osoittaa painoindeksiä paremmin, onko kehossa liikaa rasvaa. Vyötärönympärysmitta kertoo sekä ihonalaisen että vatsaontelon sisään kertyneen rasvan määrästä. Vatsaontelon sisään kertynyt rasva tuottaa tulehduksen välittäjäaineita ja edistää näin tulehdustilaa elimistössä. Mutta onko mahdollista laihduttaa vain keskivartaloa?

Erektio-ongelmat rohkeasti puheeksi

Avun hakemista erektiohäiriöihin ei kannata viivyttää turhaan. Saatavilla on tehokkaita, turvallisia ja nykyään myös edullisia hoitokeinoja. Erektio-ongelmat eivät yleensä parane itsestään vaan niillä on taipumuksena paheta, sanoo urologi Mika Raitanen.

Suu kuntoon

Mitä enemmän mittarissa on vuosia, sitä tärkeämpää on hoitaa suu kuntoon. Suu voi olla kuiva kuin santapaperi, tulehtuneet ikenet vuotavat verta, hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti voi vaikuttaa sydämeenkin ja suussa voi asustaa sieni. Säännöllinen suun hoitaminen ja hammaslääkärikäynnit näkyvät myös diabeteksen hoitotasapainossa.

Elämäntyönä lasten diabetes

Eläkkeelle jäänyt Eero Kaprio ei ole ollut ihan tavallinen lasten diabeteslääkäri. Ylilääkärinäkin hän antoi vanhemmille henkilökohtaisen kännykkänumeronsa ja luvan soittaa milloin vain. Puhelimeen hän saattoi vastata kansainvälisestä tutkimuskeskuksesta Tanskasta.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010