Ajankohtaista arkisto

7.4.2011

Eduskuntavaalit 2011: Mitä oikeastaan on hyvä hoito kroonisissa pitkäaikaissairauksissa?

Kaikki yhteiskunnassa ovat samaa mieltä siitä, että pitkäaikaissairaille pitää turvata hyvä hoito. Toteutuuko se? Miksi ei toteudu? Mitä oikeastaan tarkoitetaan hyvällä hoidolla?

Hyvän hoidon määrittelyjä on lähes yhtä monta, kuin on määrittelijöitäkin. Kunnan rahakirstun vartijan mielestä diabeteksen hyvä hoito saattaisi olla sitä, että diabetesta sairastavan hoito tulee mahdollisimman halvaksi, käytännössä siis välttymällä lisäsairauksilta. Tiedetään, että tämä on mahdollista: terveydenhuollon tukemana hyvän omahoidon avulla.

Terveydenhuollon mielestä hyvä hoito on sitä, että erilaiset mittaustulokset mahtuvat standardeihin. Kuitenkin kaikilla ihmisillä, myös diabetesta sairastavilla, on päiviä, jolloin ei mahdu oikein mihinkään standardiin. Siksi on muodostettu käsite yksilöllinen hoito ja yksilölliset hoitotavoitteet. Ei se edelleenkään tarkoita sitä, että kaikkina päivinä mahtuisi standardeihin, mutta se helpottaa. Saa toteuttaa omahoitoaan oman näköisellään tavalla.

Mitä sitten on hyvä hoito diabetesta sairastavan näkökulmasta? Tukea, neuvoja, opastusta, hyvinvointia, hyvää elämää, hoidon helppoutta? Nyky-yhteiskunnassa kaiken pitäisi olla helppoa ja vaivatonta. Pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, nyt vaan valitettavasti eivät ole helppoja. Niiden eteen pitää nähdä vaivaa. Onneksi vaivannäöstä saa tavallisesti palkkion. Diabetesta sairastavan palkkio vaivannäöstä on hyvinvointi ja diabeteksen kanssa pärjääminen. Terveydenhuolto kerää palkkion hyvinä, standardinmukaisina mittaustuloksina ja yhteiskunta lisäsairauksien vähenemisenä ja kustannusten pienenemisenä.

Palkkion saaminen vaatii kuitenkin vaivannäköä kaikilta osapuolilta. Yhteiskunnan pitää antaa diabetesta sairastaville mahdollisuus tehokkaaseen omahoitoon hoitovälineiden muodossa sekä terveydenhuollolle resursseja diabetesta sairastavien hoidonohjauksen toteuttamiseen. Terveydenhuollon pitäisi toteuttaa hoidonohjausta systemaattisesti ja laadukkaasti ja diabetesta sairastavan sitoutua ja jaksaa toteuttaa hoitoaan päivästä toiseen.

Hyvä hoito on siis pääasiassa varsin yksinkertaista. Se on sitoutumista, yhteistyötä, ajattelemista, systemaattisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Kuulostaa ihan samalta, kuin eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevien henkilöiden vaalimainokset. Toivottavasti nyt vaaleilla valittavat edustajamme muistavat nämä asiat myös jatkossa tehdessään valintoja ja päätöksiä jatkossa hyvän hoidon puolesta.

Sari Koski
Hankesuunnittelija
Diabetesliitto


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010