Ajankohtaista arkisto

1.3.2022

Eduskunnan diabetesverkosto keskusteli lääkekorvauksista ministeri Sarkkisen kanssa

Eduskunnan diabetesverkosto tapasi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkista tiistaina 1.3.2022. Keskustelussa olivat etenkin diabeteslääkkeiden korvausleikkauksen (2017) vaikutukset sekä diabetesosaamisen turvaaminen hyvinvointialueilla.

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden sairausvakuutuskorvauksia leikattiin vuonna 2017 korottamalla potilaiden omavastuita. Korvausmuutoksen vaikutuksia potilaisiin on seurattu, ja raportoitu muun muassa lisääntyneistä talousvaikeuksista lääkkeiden hankinnassa, diabeteslääkkeiden kulutuksen vähentymisestä ja yleistyneestä tyytymättömyydestä hoitoon.

Verkoston viesti ministerille oli, että on välttämätöntä huomioida saatu tieto parhaillaan käynnissä olevan lääkehoidon ohjauksen ja rahoituksen kehittämisessä, mutta myös laajemmin osana terveydenhuollon maksujen kokonaisuutta.

- Lääkekulut ovat potilaille vain yksi osa terveyskuluja. Etenkin pitkäaikaissairaat maksavat lisäksi paljon asiakasmaksuja terveys- ja sosiaalipalveluista sekä matkoja. On varmistettava, että kaikilla on mahdollisuus saada hoitoa ja palveluja oikea-aikaisesti, se on kustannustehokkainta myös diabeteksen kohdalla, kun terveysongelmat eivät ehdi pahentua kalliisti hoidettaviksi komplikaatioiksi, toteaa diabetesverkoston puheenjohtaja Katja Hänninen.

Diabetesliitto on tuonut julki potilaiden kokemia ongelmia lääkehoidon toteuttamisessa. Diabetesliiton kyselyn (2020) mukaan jopa yli kolmannes tyypin 2 diabetesta sairastavista kokee diabeteksen aiheuttamat taloudelliset kustannukset vähintään melko suurena taloudellisena rasitteena.

Diabeteshoitajia tarvittaisiin lisää

Diabetesta sairastavien määrä kasvaa, mutta resurssit diabeteshoidossa ovat pysyneet samana tai vähentyneet. Hoitovelkaa on kertynyt pandemian myötä merkittävästi. Omahoidon ohjauksen saatavuudessa ja jatkuvuudessa on puutteita.

- Diabeteshoitajat olisivat kullanarvoisia, mutta valitettavasti saamme viestiä niin diabeetikoilta kuin terveydenhuollosta, että diabeteshoitajien toimia lakkautetaan tai toimenkuvia muutetaan yleishoitajiksi. Omahoidon tueksi tarvitaan osaavaa hoitajaa, jolla on aikaa kohdata ihminen verensokeriarvojen takaa, kertoo Diabetesliiton toiminnanjohtaja Juha Viertola.

Eduskunnan diabetesverkoston varapuheenjohtaja Matias Marttinen teki kirjallisen kysymyksen diabetesverkoston jäsen Noora Koposen kanssa diabeteshoitajien palvelujen saatavuuden ja laadun turvaamisesta joulukuussa 2021.

- Nyt aloittavilla hyvinvointialueilla on turvattava diabeteshoitajien palveluiden saatavuus. Diabeteshoitajilla on korvaamaton merkitys diabetesta sairastavan tukemisessa ja omahoidon ohjauksessa. Samalla on pidettävä huolta, että diabeteksen hoitoon erikoistuneiden hoitajien koulutusmäärät pysyvät jatkossa riittävinä, päättää Marttinen.

Lisätietoja

Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija, eduskunnan diabetesverkoston sihteeri
Laura Tuominen-Lozic
laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010