Ajankohtaista arkisto

9.11.2021

Eduskunnan diabetesverkosto: Diabeteshaaste ratkaistaan hyvinvointialueilla, mutta ei ilman kansallista ohjausta

Parhaillaan vietetään maailman diabetesviikkoa, ja sunnuntaina 14.11. on Maailman diabetespäivä. Eduskunnan diabetesverkosto halusi seminaarissaan 9. marraskuuta kiinnittää huomiota diabeteksen hoidon järjestämiseen tulevilla hyvinvointialueilla

Seminaarissa esiteltiin tuoreesta kansallisesta Diabetesbarometristä välittyvää kokonaiskuvaa hoidon järjestämisestä. Diabetesliiton kokoama Diabetesbarometri ilmestyy kahden vuoden välein.

- Hoidon jatkuvuuteen täytyy panostaa. Ennen vaihtuivat vain lääkärit, nyt myös diabeteshoitajat. Jos vastaanotolle nyt ylipäänsä pääsee, kertoo Diabetesbarometrin viestistä sen koostanut kehittämispäällikkö Sari Koski Diabetesliitosta.

Eduskunnan diabetesverkosto pitää tärkeänä, että diabetesta sairastavat saavat omahoitoonsa riittävästi tukea.

- Diabetesta sairastavan on haasteellista hoitaa itseään hyvin, jos asiantuntevaa tukea ja ohjausta ei ole saatavilla. Hyvinvointialueiden aloittaessa on tärkeää panostaa selkeisiin ja toimiviin hoitopolkuihin, jotka varmistavat oikea-aikaisen tuen. Nyt on erinomainen hetki toimia, kannustaa eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Katja Hänninen.

Diabeteksen hoidon tavoitteellinen kehittäminen ja sitoutuminen tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn vaatii päätöksiä ja uudenlaista ajattelua, mutta myös tietoa. Eduskunnan diabetesverkoston seminaarissa kuultiin esimerkkejä kehittämistoimista, joita tulevilla hyvinvointialueilla tehdään jo nyt.

- Alueilla ratkaistaan moni käytännön asia, mutta diabetes vaatii huomiota kaikilta päättäjiltä. Diabetes on yksi suurista terveyshaasteistamme, ja sillä on merkittävät kansantaloudelliset vaikutukset, huomauttaa diabetesverkoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Marttinen.

Erityisesti kehitteillä oleva diabeteksen hoidon laaturekisteri herättää toiveita.

- On selvää, että alueelliset tiedot hoidossa onnistumisesta paljastavat myös kehittämistarpeita. Tiedolla johtaminen auttaa diabeteshaasteen ratkaisemisessa. Siksi diabeteksen hoidon laaturekisterin perustamiseksi tehtävää työtä pitää määrätietoisesti jatkaa, painottaa Katja Hänninen.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010