Ajankohtaista arkisto

22.2.2012

DIRECT-tutkimus: Kohti yksilökohtaista diabeteksen hoitoa

Eurooppalaisten yliopistojen ja lääketeollisuuden yhteisprojekti DIRECT kehittää uusia keinoja diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon. Itä-Suomen ylipistossa toimivalla akatemiaprofessori Markku Laakson ryhmällä on projektissa keskeinen rooli. Tutkimukseen osallistuu 1500 kuopiolaista, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

DIRECT (“DIabetes REsearCh for patient straTification”) -tutkimus on eurooppalaisten yliopistojen ja lääketeollisuuden yhteisprojekti, jonka kokonaisbudjetti on 45 miljoonaa euroa.  Yliopistojen tutkijat ja lääketeollisuuden edustajat pyrkivät yhteistyössä löytämään niitä tekijöitä eli biomarkkereita, jotka ennustavat tyypin 2 diabeteksen nopeata kehittymistä riskihenkilöille sekä vastetta lääkehoitoon jo sairastuneilla tyypin 2 diabeetikoilla. Lisäksi pyritään kehittämään yksilökohtaista tyypin 2 diabeetikoiden hoitoa joko jo markkinoilla olevilla lääkkeillä tai uusilla projektin tulosten perusteella kehitettävillä lääkkeillä.

Tutkimukseen osallistuu yhteensä 21 eurooppalaista yliopistoa ja neljä lääkeyritystä. Tutkimusta rahoittaa ‘Innovative Medicines Initiative’ (IMI), joka on Euroopan Unionin ja lääketeollisuuden yhteistyöhanke. Molemmat osapuolet rahoittavat IMI-hankkeita miljardilla eurolla seuraavan 10 vuoden aikana.  DIRECT-tutkimus on yksi keskeisimmistä IMI-hankkeista.   

Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuinen terveysongelma. Tätä diabetestyyppiä sairastaa tällä hetkellä 285 miljoonaa ihmistä maailmassa. Diabetesepidemia on edelleen laajenemassa ja onkin arvioitu, että vuonna 2030 tyypin 2 diabeetikkoja on yhteensä 439 miljoonaa.  

Tyypin 2 diabetesta on tähän saakka pidetty yhtenäisenä sairautena. DIRECT -tutkimuksen lähtökohtana ovat viimeaikaiset tutkimushavainnot tyypin 2 diabeteksen jakaantumisesta useisiin alaryhmiin, joissa taudin eteneminen ja vaste hoidolle poikkeavat toisistaan. Yhteistyöprojekti pyrkii löytämään uusia biomarkkereita, jotka ennustavat diabeteksen kehittymistä, diabeteksen nopeaa etenemistä diagnoosin jälkeen ja vastetta diabeteksen lääkehoidolle. Päämääränä on uusien diabeteslääkkeiden kehittäminen sekä käytössä olevien lääkkeiden kohdennetumpi käyttö diabeteksen pitkäaikaiskomplikaatioiden ehkäisemiseksi.

DIRECT-tutkimus on ainutlaatuinen yhteistyöprojekti Euroopan yliopistojen ja lääketeollisuuden välillä. Tutkijat pyrkivät löytämään kliinisiä mittauksia, laboratoriomäärityksiä sekä geneettisiä tekijöitä, jotka ennustavat suuressa riskissä olevien henkilöiden sairastumista tyypin 2 diabetekseen sekä jo sairastuneiden diabeetikkojen sairauden etenemistä sekä vastetta lääkehoitoihin. Lisäksi tutkitaan laihdutuskirurgian vaikutuksia tyypin 2 diabeteksen hoitokeinona.

Akatemiaprofessori Markku Laakson työryhmällä on keskeinen asema DIRECT- projektissa. Kuopiossa MOM-tutkimukseen (’Metabolinen Oireyhtymä Miehillä’) osallistuneista henkilöistä valitaan noin 1 500 suuressa diabetesriskissä olevaa miestä, joita seurataan tarkasti kolmen vuoden ajan diabeteksen kehittymisen suhteen. 

Kuopiolaisten tutkittavien lukumäärä on puolet kaikista tutkimukseen mukaan otettavista riskihenkilöistä. Tämän osaprojektin keskuslaboratorio sijaitsee Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa, missä tehdään 3 000 tutkimukseen kuuluvan henkilön laboratoriomääritykset. Projektin rahoitus Laakson tutkimusryhmälle on noin kaksi miljoonaa euroa seuraavien seitsemän vuoden aikana.

Lisätietoja:

http://www.direct-diabetes.org

http://imi.europa.eu/



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010