Ajankohtaista arkisto

2.12.2011

Diabetesta sairastavien ajoterveyden arviointiin enemmän tapauskohtaista harkintaa

Uusi ajoterveysasetus edellyttää, että henkilön kaikkien sairauksien kokonaisvaikutus on otettava huomioon ajoterveyttä arvioitaessa. Vaikka mikään sairaus ei yksinään heikentäisi ajokykyä merkittävästi, usean sairauden yhteisvaikutus voi tarkoittaa merkittävää ajokyvyn heikentymistä. Yhteisvaikutusten arvioinnilla voidaan parantaa liikenneturvallisuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriön antama asetus sisältää säännöksiä ajokorttilaissa ja -direktiivissä määritellyistä näkökenttä- ja terveysvaatimuksista. Asetuksen mukaan diabetesta tai epilepsiaa sairastavien kuljettajien kohdalla voidaan käyttää aiempaa enemmän tapauskohtaista harkintaa ajoterveyttä arvioitaessa. Munuaissairauksien, elinsiirrännäisten, keinotekoisten implanttien, neurologisten sairauksien ja psyykkisten häiriöiden vaikutusta ajokykyyn on myös arvioitava.

Nykyiset ajoluvat ovat voimassa ajokorttiin merkittyyn ajankohtaan saakka tai vuoteen 2033. Uudet ajokorttien voimassaoloajat ovat 15 vuotta (R1) ja viisi vuotta (R2) aina 70 ikävuoteen saakka ja sen jälkeen viisi vuotta (R1) tai kaksi vuotta (R2), ellei terveydentilasta muuta aiheudu.

Diabetesta sairastavan lääkärintarkastus ajoterveyden arvioimiseksi tulee tehdä enintään viiden vuoden (R1) tai enintään kolmen vuoden (R2) välein, ja lääkärin tulee samalla kirjata terveysedellytysten täyttyminen potilasasiakirjoihin. Erillistä lääkärinlausuntoa ei tässä yhteydessä rutiinina tarvita. Jos terveysedellytykset eivät täyty, lääkäri on ilmoitusvelvollinen poliisille, ellei kyse ole tilapäisestä asiasta.

R1 ja R2 ovat ajokorttiluvan terveysvaatimusten luokituksia. Katso lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Poliisin osalta terveysedellytysten täyttymisen toteaminen tapahtuu ajokorttien uusimisten yhteydessä, ellei aikaisempi lääkärinlausunto anna aihetta muihin toimenpiteisiin tai ellei poliisi itse epäile, että ajoterveysedellytykset eivät täyty.

Ajoterveysasetus tuli voimaan 30.11.2011.

Katso sosiaali- ja terveysministeriön tiedote uudesta asetuksesta

Uusi ajoterveysasetus sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla

29.4.2011 vahvistettu ajokorttilaki


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010