Ajankohtaista arkisto

8.2.2012

Diabetesriski koholla koko maassa

Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin testaus paljastaa suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Huolestuttavin tilanne on maakuntien pienissä kaupungeissa, joissa on paljon ikääntyviä asukkaita. Yliopistokaupungeissa sairastumisriskiä osoittava pistekertymä on pienempi, mutta niissäkin kuten koko Suomessa elintapamuutokset olisivat tarpeen.

Diabetesliitto, lukuisat apteekit ja mm. lääkeyritys Sanofi etsivät viime vuonna tyypin 2 diabeteksen sairastumisvaarassa olevia kampanjan avulla. Pääosin syksyn aikana lähes 12 000 suomalaista teki diabetestestin eri puolilla Suomea järjestetyissä tapahtumissa ja lisäksi 70 000 testasi riskinsä sairastua aikuistyypin diabetekseen netissä osoitteessa www.diabetes.fi.

Yksi testaustapahtumista oli Kunnossa kaiken ikää -ohjelman SuomiMies seikkailee -rekkakiertue, johon Diabetesliitto osallistui. Liiton ja paikallisten hoitajien kiertueella testaamista henkilöistä 14,2 prosentilla oli suuri tai erittäin suuri riski (testi antoi 15 pistettä tai enemmän) sairastua tyypin 2 diabetekseen, ja arviolta joka kolmas heistä sairastuu tyypin 2 diabetekseen kymmenen vuoden kuluessa. Kiertueen riskipisteiden keskiarvo oli 9,1. Tämä tarkoittaa sitä, että testattujen riski sairastua on lisääntynyt jonkun verran ja arviolta yksi 25:stä sairastuu diabetekseen. Testaajat ohjasivat korkeita riskipisteitä saaneita henkilöitä jatkoselvityksiin.

Sairastumisriski arvioitiin Diabetesliiton suomalaistutkijoilta tilaamalla kyselylomakkeella, jolla on ennakoitu diabetesriskiä menestyksekkäästi kymmenen vuotta. Lomake on laajasti terveydenhuollon käytössä koko Suomessa. Pisteisiin vaikuttavat mm. sukurasite, aiempi raskausdiabetes, vyötärömitta ja ikä.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy, tunnistamattoman diabeteksen etsintä ja diagnoosin saaneiden hyvän hoidon tukeminen jatkuvat tänä vuonna myös kampanjana. Raha-automaattiyhdistys jatkaa Tunnetko tämän tyypin? Me tunnemme! -kampanjan rahoitusta kuluvan vuoden ajan osana Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankekokonaisuutta.

Lisätietoja:

Viestintäsuunnittelija Enna Bierganns
Diabetesliiton Yksi elämä -hankkeet
enna.bierganns(at)diabetes.fi
p. 050 310 6604

www.diabetes.fi/tyyppi2


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010