Ajankohtaista arkisto

28.10.2019

Diabetesliitto: somaattisten sairauksien ja mielenterveyden heikkenemisen monisyinen yhteys paremmin esiin mielenterveysstrategiassa

Diabetesliitto on antanut lausunnon mielenterveysstrategian luonnoksesta. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt mielenterveysstrategian valmistelun. Strategia ulottuu vuoteen 2030 saakka. Tavoitteena on turvata mielenterveystyön jatkuvuus ja tavoitteellisuus.

Strategian pohjalta tulevat hallitukset laativat mielenterveyden toimintaohjelman, jossa määritellään hallituskauden mielenterveyspolitiikan painopisteet, toimeenpanon keinot ja välineet sekä seuranta.

Lausunnossamme tuomme esiin mm., että strategialinjauksissa on syytä painottaa somaattisten sairauksien ja mielenterveyden yhteyden näkökulmaa enemmän. Esimerkiksi diabeteksen ja masennuksen yhteys on kaksisuuntainen: erityisesti tyypin 2 diabetekseen liittyy kohonnut risti sairastua masennukseen, ja toisaalta masennukseen liittyy koholla oleva diabetesriski.

Diabeteksen ja psykososiaalisten kuormitusten yhteisvaikutukset vaarantavat hoidon toteutumista ja suurentavat vakavien komplikaatioiden riskiä sekä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia. Diabeetikot ja muut pitkäaikaissairautta sairastavat henkilöt tarvitsevat aktiivista tukea omahoitoonsa, mutta myös kokonaisvaltaista ymmärrystä hoidon ohjauksessa ja toteutuksessa mielenterveyden keskeisestä roolista somaattisen sairauden hoidossa.

Diabetesliitto on mukana myös Yksi elämä -verkoston (Yksi elämä = Aivoliitto, Diabetesliitto, FILHA, Hengitysliitto, MIELI ry, Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt) yhteisessä lausunnossa. Yksi elämä -järjestöt korostavat lausunnossaan mielen hyvinvointia keskeisenä tekijänä elintapamuutoksissa sekä pitkäkestoisten tai vaikeiden somaattisten sairauksien hoidon toteuttamisessa ja kuntoutumisessa. Lisäksi järjestöt pitävät tärkeänä, että mielenterveysstrategian toimeenpanossa resursseja suunnataan siten, että järjestöt voivat työskennellä hyvässä yhteistyössä kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien kanssa.

Tutustu lausuntoomme täällä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010