Ajankohtaista arkisto

11.2.2021

Diabetesliitto muistuttaa: Hyvinvoinnin ja terveyden edellytykset luodaan ihmisten arjessa

Soteuudistuksen päämääränä on siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäiseviin palveluihin. Päämäärä on hyvä, mutta ei yksin riitä. Kaikkien ihmisten pitää olla mahdollista elää arjessaan omannäköistään, terveyttä edistävää elämää - terveyspalvelujen joustavan saatavuuden lisäksi.

SOSTE (Suomen sosiaali- ja terveys ry) kantaa 10.2.2021 julkaistussa lausunnossaan huolta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutumisesta uusilla hyvinvointialueilla. Myös Diabetesliitto muistuttaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edellytykset luodaan ihmisten arjessa.

- Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä ei tehdä terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotoilla, vaan kansalaisten omassa arjessa. Kuntien ja hyvinvointialueiden on jatkossakin luotava asukkailleen mahdollisuuksia arkiliikuntaan ja terveyden edistämiseen, toteaa Diabetesliiton kehittämispäällikkö Sari Koski.

Terveysperusteisella verolla valtio voi tukea kansanterveyden edistämistä valtakunnallisesti. SOSTE esittää konkreettista terveysveromallia kansalaistenkin kannattamaksi terveysveroksi. Diabetesliitto on ollut mukana veromallin kehittämisessä yhdessä Sydänliiton kanssa.

- On kestämätöntä, että osa pitkäaikaissairaista, kuten diabeetikoista, joutuu taloudellisten resurssien vähäisyyden vuoksi valitsemaan terveellisen ruuan ja lääkkeiden välillä. Terveysvero antaisi kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden panostaa terveelliseen ravitsemukseen, Koski huomauttaa.

Myös kansan tuki terveysverolle löytyy. Tuoreen kyselytutkimuksen perusteella (Taloustutkimus, marraskuu 2020) yli puolet suomalaisista kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen. Kolmasosa vastustaa ajatusta. Naiset ja korkeasti koulutetut kannattavat lainsäädännöllisiä toimia keskimääräistä enemmän.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010