Ajankohtaista arkisto

19.10.2020

Diabetesliitto lausunnossaan: Asiakasmaksulaki uudistettava kokonaisuutena - maksut eivät saa olla este palveluihin hakeutumiselle

Eduskunnassa käsitellään parhaillaan esitystä asiakasmaksulain uudistamisesta. Diabetesliitto on antanut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon, jossa se korostaa asiakasmaksujärjestelmän uudistamista erityisesti pienituloisia ja paljon sairastavia tukevalla tavalla. Sosiaali- ja terveyspalveluista perittävät maksut voivat muodostua esteeksi yhdenvertaisten palvelujen saannille. 

- Diabetesta sairastaville esitys tuo muutoksia parempaan suuntaan. Esimerkiksi hoitajamaksuista luovutaan. Jatkossa siis diabeteshoitajan vastaanotoista ei saisi periä maksua. Myös alaikäisten poliklinikkakäynnit muuttuisivat maksuttomiksi, mikä auttaisi diabetesta sairastavien lasten perheitä, toteaa Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic.

On hyvä, että jatkossa myös suun terveydenhuollon, tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon sekä terapiapalvelujen maksut kerryttäisivät asiakasmaksujen omavastuun enimmäismäärää, ns. maksukattoa.

Maksukatto on silti edelleen liian korkea (683 euroa v. 2020). Diabetesliitto esittää yhtä yhtenäistä ja alennettua, korkeintaan kuukaudessa maksettavan takuueläkkeen suuruista vuotuista maksukattoa hoidolle, lääkkeille ja matkoille. Maksukattojen yhdistäminen ja alentaminen tulisi selvittää huolella tämän hallituskauden aikana.

- Potilas maksaa palveluista, lääkkeistä ja matkoista hoitoon. Tiedetään, että terveydenhuollon asiakasmaksut ajavat ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon, ja sitä ei voi hyväksyä, korostaa Tuominen-Lozic.

Uudessa lakiesityksessä on muutoksia, jotka parantavat nykytilannetta. Esimerkiksi asiakasmaksu tulisi esityksen mukaan jättää perimättä, jos se johtaisi toimeentulotukitarpeen syntyyn.

Diabetesliitto ehdottaa lausunnossaan jalkojenhoidon palvelujen maksuttomuutta. Jalkahaavojen ja niihin liittyvien toimenpiteiden määrä on vuodesta 2000 alkaen noussut merkittävästi, mikä kertoo epäonnistumisesta haavojen ennaltaehkäisyssä.

- Moni diabeetikko joutuu maksamaan jalkojenhoidon palvelut itse, ja osa jättää tästä syystä menemättä jalkojenhoitoon silloinkin, kun sitä säännöllisesti tarvitsisi. Jalkaongelmien ennaltaehkäisy on olennainen osa diabeteksen hoitoa ja jalkaongelmia ehkäisemällä saavutettaisiin merkittäviä kustannussäästöjä, Tuominen-Lozic sanoo.

Diabetesliitto korostaa, että asiakasmaksulain kokonaisuudistus on valmisteltava pian ja uudistuksessa tulee tähdätä samoihin tavoitteisin, kuin sote-uudistuksessa: hoidon saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen ja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen. 

Katso Diabetesliiton lausunto tästä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010