Ajankohtaista arkisto

8.8.2022

Diabetesliitto lausui lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamisesta ja kiinnittää huomion muun muassa potilasturvallisuuteen

Diabetesliitto on antanut lausuntonsa Sosiaali- ja terveysministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamista koskevaksi lainsäädännöksi ja siihen liittyviksi asetusmuutosehdotuksiksi.

Esityksen tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta varmistaen lääketurvallisuus ja neuvonta sekä palveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus. Esityksessä ehdotetuilla muutoksilla on tarkoitus karsia valtion lääkekorvausmenoja ja rahoittaa säästyvällä summalla osa hoivahenkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen (0.7) kuluista.

Diabetesliitto ottaa lausunnossaan kantaa vain osaan esitykseen sisältyvistä muutosehdotuksista, tarkemmin sanottuna muutosehdotuksiin, joilla tehostetaan biologisten lääkkeiden määräämistä ja muutetaan muun muassa biologisten lääkemääräysten voimassaoloaikaa. Insuliinit ovat biologisia lääkkeitä.

Diabetesliitto suhtautuu myönteisesti esityksen tavoitteisiin, mutta arvioi eräiltä osin terveydenhuollon tosiasiallisten kustannusten kasvavan etenkin perusterveydenhuollon palveluissa. Ehdotettu lääkemääräysten raportoinnin ja valvonnan lisääntyminen sekä biologisten lääkkeiden lääkemääräyksille ehdotettu vuoden voimassaoloaika lisäisivät henkilötyövoiman tarvetta ja yksittäisiä palvelutapahtumia terveydenhuollossa. 

Liitto kantaa huolta myös potilasturvallisuuden vaarantumisesta etenkin pistettävien lääkkeiden osalta, mikäli käytettävät insuliinivalmisteet ja pistosvälineet vaihtuvat nykyistä useammin. Näihin riskeihin on varauduttava panostamalla hoidon ja annosteluvälineiden käytön ohjaukseen.

Diabetesliitto pitää valitettavana, että lääkehuollon kustannustehokkuuden parantumisesta koituvia säästöjä ei ohjata suoraan lääkkeiden käyttäjien hyödyksi lääkekorvausjärjestelmän kautta, esimerkiksi potilaiden omavastuita alentamalla. On erittäin tärkeää, että esityksen tavoitteiden mukaisesti lääkkeiden käyttäjien maksurasite ei kasva ja tätä on syytä seurata.

Diabetesliitto korostaa lääkkeen käyttäjän motivaatiota, halua ja kykyä käyttää lääkettä sen tarkoituksen ja ohjeiden mukaisesti sekä pitkäjänteisesti lääkehoitoon sitoutuen omassa arjessaan tärkeimpänä asiana lääkehoidon tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä edellyttää asiantuntevaa ja saatavilla olevaa hoidon ja annosteluvälineiden käytön ohjausta, ammattilaisten ja lääkkeen käyttäjien toimivaa vuorovaikutusta ja hoitopäätösten tekemistä yhdessä ja yhteisymmärryksessä.

Katso koko lausunto tästä:

Diabetesliiton lausunto lääkehuollon kustannustehokkuuden parantamista koskevasta lainsäädännöstä 8.8.2022 (pdf) (117.4 KB)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010