Ajankohtaista arkisto

14.3.2013 13.27

Diabetesliitto kaipaa kokonaisuudistusta lääkekorvauksiin

Diabetesliitto pitää valitettavana, että lääkekorvausjärjestelmän kehittämistä jatketaan osittaisilla uudistuksilla.

Lääkekorvauksia kehittänyt valtakunnallinen työryhmä ehdottaa, että lääkekorvausjärjestelmää kehitetään nykyisen sairausperusteisen korvausjärjestelmän pohjalta.

Diabetesliiton mielestä nykyisen sairausperusteisen mallin ongelmana on, että eri sairauksia ja lääkehoitoja arvotetaan eriarvoisesti, epäloogisesti ja osin epäoikeudenmukaisesti.

Työryhmä käsitteli myös ns. kustannusperusteista korvausjärjestelmää, jossa korvauksia ei myönnetä diagnoosin vaan portaittain kertyneiden kustannusten perusteella. Diabetesliiton mielestä kustannusperusteisessa mallissa voidaan parhaiten huomioida se, että paljon lääkkeitä tarvitsevien maksurasituksen tulee olla pienempi kuin satunnaisesti lääkehoitoa tarvitsevilla. 

Muista työryhmän ehdotuksista Diabetesliitto pitää vuotuisen lääkekaton alentamista 140 eurolla oikeansuuntaisena, mutta lääkekatto jää silti varsin korkeaksi.Tänä vuonna lääkekatto on 670 euroa.

50 euron alkuomavastuun säätäminen kaikille muille kuin alle 18-vuotiaille on hyväksyttävissä vain yhdessä lääkekaton alentamisen kanssa. Tällöinkin tulee huomioida, että pienituloisten maksurasitusta ei tulisi missään tapauksessa lisätä.

Diabetesliitto muistuttaa, että hyvää ja järkevää lääkehoitoa varmistaa potilaan kanssa yhteistyössä laadittava terveys- ja hoitosuunnitelma. Suunnitelmia tulisikin tehdä nykyistä enemmän.

Korvausjärjestelmästä riippumatta Diabetesliitto esittää, että insuliinin tulee aina olla 100-prosenttisesti korvattavaa kaikille sitä tarvitseville, sillä insuliini on välittömästi elämää ylläpitävä valmiste. Insuliinin tulisi olla vapautettu myös alkuomavastuusta.

Diabetesliiton lausunto lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän loppuraportista kokonaan tässä:Diabetesliiton lausunto lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän loppuraportista (pdf) (188.9 KB)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010