Ajankohtaista arkisto

9.5.2019

Diabetesliitto: Hoitoteknologian parempi saatavuus vähentää tarvetta tee-se-itse-ratkaisuille

Valvira on laatinut diabeteshoidon ammattilaisille ja potilaille tiedotteen tee se itse –keinohaimoista. Sen mukaan lääkäri ei voi tukea potilaita käyttämään kyseistä hoitomuotoa, jolla ei ole viranomaisten hyväksyntää.

Tee se itse -keinohaima koostuu glukoosisensorista, insuliinipumpusta ja avoimen lähdekoodin ohjelmistosta, joka yhdistää glukoosisensoroinnin tulokset ja potilaan henkilökohtaiset insuliinin annostelun asetukset tietokoneen tai älypuhelimen avulla. Näin syntynyt järjestelmä annostelee perusinsuliinia osittain tai täysin automaattisesti. Itse kootulla laitekokonaisuudella ei ole lääkinnälliseltä laitteelta edellytettyä CE-merkintää, eikä sitä ole kliinisesti testattu.

Diabetesliitto muistuttaa, että tarve teknologian hyödyntämiselle johtuu lopulta siitä, että päivittäin vaihtelevan insuliinitarpeen kattaminen on vaikeaa, vaativaa ja välillä uuvuttavaa. On ymmärrettävää, että diabetesta sairastavat ja heidän läheisensä haluavat kokeilla ja kehittää hoidon tueksi järjestelmiä, jotka auttavat hoitotavoitteen saavuttamisessa ja parantavat elämänlaatua.

Nyt diabetesta sairastava tekee ammattilaisilta saamansa ohjauksen ja kokemuksensa perusteella itse laskutoimituksia ja niiden perusteella hoitopäätöksiä useita kertoja päivässä. Diabeteksesta ei saa lomaa, vaan se on läsnä ympäri vuorokauden vuodesta toiseen. Tällä hetkellä alle 20 prosenttia tyypin 1 diabetesta sairastavista pääsee Käypä hoito -suosituksen hoitotavoitteeseen.

Keinohaima eli insuliinin automaattinen oikea-aikainen ja oikeansuuruinen annostelu glukoosisensoroinnin perusteella on jo nyt - ja tulevaisuudessa edelleen - kehittyvä hoitokeino, jonka tulee olla tarjolla siitä hyötyville.

Epävirallisten järjestelmien tarve vähenee, kun virallinen teknologia saadaan riittävän laajalti käyttöön. Ensimmäinen lääkinnälliseksi laitteeksi CE-merkitty keinohaimajärjestelmä on tullut Suomessakin markkinoille hiljattain.

On selvää, että itse kootun järjestelmän käyttö johtaa valmistajan vastuun raukeamiseen esimerkiksi insuliinipumpun osalta. Tee se itse-keinohaimajärjestelmää käyttävä henkilö on itse yksin vastuussa mahdollisesta virheannostelusta. Näin hän on myös perinteisessä hoidossa vastuussa omasta itsenäisestä insuliinin annostelustaan.

Diabeteslääkärin työhön kuuluu määritellä ja neuvoa potilaita henkilökohtaisissa insuliinin annostelun ja vaikutuksen asetuksissa riippumatta annostellaanko insuliinia kynillä tai pumpulla, manuaalisesti tai automaattisesti.

Tee se itse- keinohaimojen käyttö on Suomessa kohtuullisen pieni ilmiö. Itse koottu keinohaima edellyttää teknistä osaamista ja huolellista paneutumista diabeteksen hoitoon. Tärkeintä olisi varmistaa, että nykyaikainen hoito ja teknologian mahdollisuudet, kuten jatkuva glukoosinseuranta ja insuliinipumput, ovat saatavilla kaikille, jotka pystyvät ja haluavat niitä hyödyntää hoitonsa ja elämänlaatunsa parantamiseksi.

EU-rahoitteinen Open-projekti tutkii tee se itse-keinohaimojen käyttöä ja hyötyjä.

Lisätietoja:

Valviran tiedote keinohaima ammattilaiset 18.4.2019 (pdf) (162.1 KB)

Valviran tiedote keinohaima käyttäjät 18.4.2019 (pdf) (160 KB)

Ylen artikkeli 4.3.2019 keinohaiman käytöstä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010