Ajankohtaista arkisto

24.4.2021

Diabetesliiton liiton kokouksessa rohkaistiin hyvään elämään diabeteksen kanssa

Diabetesliiton liiton kokous järjestettiin tänään lauantaina 24.4.2021 etäyhteyksin. Kokouksessa päätettiin liiton toiminnan tärkeimmistä linjauksista ja valittiin uudet jäsenet liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle.

Diabetesliiton puheenjohtajaksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle valittiin liiton nykyinen puheenjohtaja, UKK-instituutin johtaja, LT Tommi Vasankari. Varapuheenjohtajiksi valittiin group controller Anders Laurén, KTT, MMM Juha Tall ja tuotepäällikkö Nelli Bäckman.

Uusiksi hallituksen jäseniksi nyt erovuorossa olleiden kolmen jäsenen tilalle valittiin LT Jorma Lahtela, LL Hilkka Tirkkonen ja proviisori Anni Wartiainen.

Järjestötoiminnassa valmistauduttava muutoksiin

Diabetesliiton puheenjohtajana jatkava Tommi Vasankari totesi kokouksen avaussanoissaan, että koronaepidemia on haastanut diabetesta sairastavia monin tavoin, ei pelkästään koronariskin näkökulmasta. Hänen vahva toiveensa on, että diabeetikoiden nyt osin raiteiltaan suistunut arki palaa entisiin hyviin uomiinsa, kun rokotuskattavuudelle asetetut tavoitteet saavutetaan.

Diabetesliiton ja järjestötoimijoiden ylipäänsä on Vasankarin mielestä syytä varautua STEA-rahoitusta koskeviin uudistuksiin.

- Varmaa on toistaiseksi vain se, että veikkausvoittovarojen jakamiseen on tulossa iso muutos, johon STEA-rahoitusta saavien järjestöjen on kyettävä sopeutumaan.

Vasankari otti kantaa myös sote-uudistukseen.

- Uskon, että sen myötä diabeetikoiden tasavertaisen, paikkakunnasta riippumattoman edunvalvonnan tärkeys korostuu. Samoin edelleen tarvitaan hyvää ja vaikuttavaa yhteistyötä järjestöjen kesken.

Sydänmerkki on yhteinen asiamme

Liiton kokouksen puheenjohtajana toiminut Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax kertoi kokouksen osanottajille ja sitä seuranneille Sydänliiton ja Diabetesliiton yhdessä perustaman Sydänmerkin kuulumisista.

- Yksi elämä -yhteistyö, jossa sekä Sydänliitto että Diabetesliitto ovat olleet mukana, on tehnyt vaikuttavaa työtä Sydänmerkin puolesta. Sydänmerkki-aterioita syödään tällä hetkellä yli kahdessa tuhannessa päiväkodissa, koulussa ja henkilöstöruokalassa.

Brax arvioi, että diabetesyhdistysten toimijoilla on ollut merkittävä rooli Sydänmerkki-viestin välittämisessä omissa kunnissaan.

- Kiitän kaikkia lämpimästi, ja kannustan teitä jokaista edelleen jakamaan Sydänmerkki-reseptejä ja -vinkkejä esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa, Brax sanoi.

Insuliini täyttää sata vuotta

Diabetesliitossa iloitaan tänä vuonna siitä, että insuliininpuutosdiabetesta sairastaville elämän mahdollistaneen insuliinin keksimisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi jo 100 vuotta. Juhlistamme tätä merkkipaalua yhdessä kumppaniemme kanssa sekä kutsumme koko diabetesyhteisön mukaan jakamaan muistojaan.

Tyypin 1 diabeteksen nykyaikainen lääkehoito on paljon muutakin kuin elämän ylläpitoa: diabeteksen hoito on yksilöllistä, ja kaikilla diabetesta sairastavilla tulee olla tasaveroiset mahdollisuudet saada hyvää hoitoa. Kullekin parhaiten sopivien lääkevalmisteiden valinta ei saisi olla kustannuskysymys. Näin kuitenkin tällä hetkellä on etenkin tyypin 2 diabetesta sairastavien kohdalla.

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden vuonna 2017 toteutetut korvausmuutokset tarkoittavat sitä, että potilaiden lääkekustannukset voivat nousta suuriksi. Diabetesliiton syksyllä 2020 tekemän Diabetes arjessa -kyselyn mukaan 34 prosenttia tyypin 2 diabetesta sairastavista koki sairautensa aiheuttamat kustannukset suurina tai melko suurina arkikyselyssä.

Korvausmuutoksen vaikutuksista saatujen tietojen mukaan muutos vaikutti diabetesta sairastavien lääkkeiden käyttöön, heikensi tyytyväisyyttä diabeteksen hoitoon, lisäsi lääkkeiden hankinnan aiheuttamia taloudellisia vaikeuksia ja heikensi myös diabetesta sairastavien hoitotasapainoa.

Parempaa kohden

Paitsi heikennykset lääkekorvauksissa, on myös koronavuosi koetellut diabetesta sairastavien jaksamista. Tuoreen kyselymme mukaan osa diabeetikoista on kokenut korona-ajan heikentäneen hyvinvointiaan monella eri osa-alueella, eritoten jaksamisessa ja sosiaalisissa suhteissa.

Hyvinvoinnin heikkenemiseen olivat yhteydessä useat tekijät, mutta erityisesti koronan mukanaan tuomat rajoitteet, kuten harrastusten jääminen tauolle, liikuntamahdollisuuksien kaventuminen sekä sosiaalinen eristäytyminen.

Koronatilanteen paraneminen antaa kuitenkin luvan odottaa parempaa: kasvokkain kohtaaminen on toivottavasti taas pian mahdollista niin diabetesyhdistysten tapahtumissa, Diabetesliiton kursseilla ja koulutuksissa kuin fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia parantavien harrastustenkin parissa.

Vaikka niin liiton kokous kuin diabetesyhdistystenkin vuosikokoukset on pääosin voitu toteuttaa sujuvasti etäyhteyksin, on meillä kaikilla halu ja tarve kohtaamisiin. Liiton kokoukseen tänään lauantaina 24.4.2021 osallistuneet ja liiton hallitus lähettävät kannustavat terveiset koko diabetesyhteisölle: yhteisvoimin ja toinen toistamme tukien voimme elää hyvä elämää diabeteksen kanssa!

Tommi Vasankari, Tuija Brax ja Juha Viertola
Kuvakaappaus etäyhteyksin pidetystä Diabetesliiton kokouksesta. Kuvassa vasemmalta lukien Tommi Vasankari, Tuija Brax ja Diabetesliiton toiminnanjohtajana 1.4.2021 alkaen toiminut Juha Viertola.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010