Ajankohtaista arkisto

16.5.2016

Diabetesliitolla strategiakokous: Voitamme diabeteksen – joka päivä

Diabetesliiton puheenjohtaja Tommi Vasankari
Puheenjohtajamme Tommi Vasankari liiton kokouksen yhteydessä pidetyillä järjestöpäivillä Kuopiossa 14.5.2016.
Suomen Diabetesliiton päättäjät ovat hyväksyneet liiton kokouksessa yhteisölle uuden strategian vuosiksi 2017-2020. Sen johtava ajatus on diabeteksen voittaminen – ei vain tulevaisuudessa, vaan hyvällä hoidolla joka päivä. Diabeetikoiden hyvän hoidon ja hyvän elämän turvaamiseksi tehostetaan yhteiskunnallista vaikuttamista. Samaan päämäärään liitto pyrkii myös tuottamalla ja kehittämällä kuntoutuspalveluja - sekä itse että yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

- Diabetesliiton toimintastrategia vuoteen 2020 keskittyy kolmen päämäärän saavuttamiseen. Ensinnäkin Diabetesliitto jäsenyhdistyksineen haluaa olla diabetesta sairastaville, heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille vetovoimainen yhteisö. Toinen päämäärä on, että kaikki diabetesta sairastavat ja heidän läheisensä saavat tasavertaisesti ammattitaitoista, luotettavaa ja yksilön tarpeista lähtevää hoitoa ja ohjausta eri elämäntilanteissa. Kolmas päämäärä on tuloksekas toiminta diabeteksen eri muotojen ehkäisyssä, kertoo Diabetesliiton puheenjohtaja Tommi Vasankari.


Strategiakeskustelussa käytettiin useita puheenvuoroja, joiden mukaan tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes tulisi erottaa sairaudesta ja sen hoidosta puhuttaessa selkeämmin toisistaan.

Liiton kokous otti kantaa myös ajankohtaisiin sote-kysymyksiin. Vasankarin mukaan Diabetesliiton keskeinen tavoite sote-uudistuksessa on, että tyypin 1 diabeteksen ja erityisosaamista vaativan tyypin 2 diabeteksen hoito keskitetään osaamiskeskuksiin ja -verkostoihin.

- Yhtä oleellista on järjestää valtakunnallinen diabeteksen hoidon laadun seuranta. Vaikuttavien hoitojen tulee olla kaikkien diabeetikoiden ulottuvilla.

Lääkekorvauksiin kohdistuu juuri nyt kovia säästöpaineita.

- Diabetesliitto ei pidä hyväksyttävänä tyypin 2 diabeetikoiden lääkkeiden siirtämistä pois 100 prosentin erityiskorvausluokasta eikä lääkekorvausten alkuomavastuuta insuliinihoitoisille diabeetikoille, joille insuliini on välittömästi ja pysyvästi elämää ylläpitävä lääkevalmiste, painottaa Vasankari.

Kokouksessa hyväksyttiin myös Diabetesliiton toimintakertomus vuodelta 2015 sekä vuoden 2017 toiminnan suuntaviivat. Liiton vuosibudjetti on noin kuusi miljoonaa euroa. Liiton kokouksessa oli noin sata virallista kokousedustajaa ja edustettuna oli 66 jäsenyhdistystä 112:sta.

Tunnustusta järjestöväelle

Kokouksen yhteydessä pidetyillä järjestöpäivillä palkittiin jäsenyhdistyksiä ja yksityishenkilöitä aktiivisesta diabetestyöstä.

Toimintapalkinnon saivat Virtain-Ruoveden Diabetesyhdistys uraauurtava yhteistyöstä mm. DEFI-laitteiden hankinnassa, Puijon Diabetesyhdistys aktiivisesta alaosastotoiminnasta, Kaakkois-Kymen Diabetesyhdistys hienosta aktivoitumisesta sukupolvenvaihdoksen jälkeen ja Lempäälän-Vesilahden Diabetesyhdistys jäsenmäärään tasaisesta kasvattamisesta vuosien ajan.

Tunnustuspalkinnon vastaanottivat Eero Liukkonen Kokkolasta, Helmi Viitanen Valkeakoskelta, Else-May Finström Pietarsaaresta, Raija Härönoja Helsingistä ja Raija Mäkelä Kalajoelta – kaikki kymmeniä vuosia diabetesyhdistyksensä hallituksessa toimineita. Lisäksi palkittiin nuori heinolalainen Olli Kivelä, joka tubettaa aktiivisesti ja tarjoaa vertaistukea some-kanavissa.

Lisätietoa:

Puheenjohtaja Tommi Vasankari, p. 040 505 9157
Toiminnanjohtaja Janne Juvakka, p. 040 591 7098

Päivitys 19.5.2016, katso vuosikertomus 2015 tästä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010