Ajankohtaista arkisto

1.10.2012

Diabeteskuntoutusta tarjolla ympäri maata 2013

Kela on kilpailuttanut palveluntuottajien kesken harkinnanvaraisen kuntoutuksen kurssit diabetesta sairastaville. Vuonna 2013 useat kuntoutuslaitokset järjestävät diabeteskuntoutusta. Metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille suunnatut kurssit koostuvat kolmesta viiden vuorokauden jaksosta. Tyypin 1 diabetesta sairastaville aikuisille Kela järjestää kaksiosaisia sopeutumisvalmennuskursseja, ja kummankin osan pituus on viisi vuorokautta.  

Näiden Kelan järjestämien kurssien kohderyhmää ovat vaikeahoitoiset diabetesta sairastavat aikuiset, jotka ovat opiskelemassa, työelämässä, palaamassa työhön tai saavat kuntoutustukea. Kurssille pääsyn edellytyksenä on ensinnäkin se, että työ- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa suunnitellulla kuntoutuksella. Toiseksi edellytetään, että terveydenhuollon taholta tehostettu hoito ja ohjaus eivät ole riittäneet tilanteen parantumiseen. Kuntoutujalla tulee lisäksi olla tarve tehostettuun moniammatilliseen tukeen.

Kela tekee sopimukset palveluntuottajien kanssa marraskuun aikana, ja niistä saa sen jälkeen tietoa Kelasta ja verkkosivuilta: www.kela.fi > Kuntoutus > Kuntoutuskurssihaku. Kuntoutushakemukset B-lääkärinlausunnon kera lähetetään suoraan Kelan toimistoon. Diabeteskeskus ei ole Kela-kuntoutusta tyypin 2 diabeetikoille järjestävien laitosten joukossa vuonna 2013.

Kurssit Diabeteskeskuksessa 2013

Tampereella sijaitseva, Diabetesliiton ylläpitämä Diabeteskeskus on saamassa Kelalta järjestettäväkseen tyypin 1 diabetesta sairastaville aikuisille suunnattuja kursseja, jotka koostuvat kahdesta viiden vuorokauden pituisesta jaksosta, sekä viiden vuorokauden kursseja nuorille ja alle 12-vuotiaille diabeetikkolapsille perheineen.

- Tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille Diabeteskeskuksessa on vastedes tarjolla myös sopeutumisvalmennuskursseja, joihin tarvitaan hoitopaikan tai kotikunnan maksusitoumus. Näiden kurssien kohderyhmänä ovat yli 18-vuotiaat henkilöt, jotka tarvitsevat lisätukea, ohjausta ja hoidon selvittelyä tai hoidon tehostamista, kertoo ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Entiseen tapaan Diabeteskeskus järjestää terveydenhuollon maksusitoumuksella nuoriso- ja perhekursseja sekä RAY:n tuella eläkeläisten kursseja, joilla omavastuu on 300 euroa. RAY:ltä on haettu myös erityiskursseja diabeetikoille, joilla on näkövamma tai munuaissairaus, mielenterveyspotilaille, kehitysvammaisille aikuisille ja perheille sekä kotoutuneille venäjänkielisille maahanmuuttajille.

Diabeteskeskuksen kurssiohjelmassa on edelleen Työterveyshuoltolain piiriin kuuluvaa varhaiskuntoutusta, ns. diabeteskuntoremontteja, jotka jakaantuvat viiden ja kahden päivän jaksoihin. Kuntoremontteihin hakeudutaan työterveyshuollon kautta.

Tarkemmat kurssimäärät ja ajankohdat tulevat loka-marraskuussa näille verkkosivuille ja joulukuun Diabetes-lehteen.

Tiedusteluihin vastaavat kurssisihteerit: pirkko.toivonen(at)diabetes.fi, p. 03 2860 315 ja tiina.paronen(at)diabetes.fi, p. 03 2860 316.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010