Ajankohtaista arkisto

9.11.2021

Diabetesbarometri 2021: Diabeteksen hoidossa monin paikoin vakava negatiivisuutta lisäävä kehä

Diabetesta sairastavien hoito on ollut korona-ajan monin paikoin horrostilassa, ja omahoidon tuessa on suuria alueellisia eroja. Sekä diabetesta sairastavat että terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat hoitoon käytettävissä olevat resurssit riittämättömiksi. Tämä on johtanut siihen, että diabetesta sairastavien omahoidon tuki ei toteudu optimaalisesti. Tiedot ilmenevät Diabetesliiton tänään julkaisemasta Diabetesbarometri 2021 -selvityksestä.

Diabetesta sairastaa Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä tyypin 2 diabetesta. Uusien diagnoosien kasvu on vuositasolla taittunut, mutta etenkin eläkeikäisten diabeetikoiden määrä lisääntyy nopeasti.

- Riittämättömät omahoidon tuen resurssit näkyvät käytännössä hoitoon pääsyn hankaloitumisena. Tästä saattaa seurata vakava negatiivisuutta lisäävä kehä. Se on yhteydessä heikentyneeseen verensokeritasapainoon, hoitoväsymykseen ja henkisen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Nämä lisäävät usein tarvetta erikoissairaanhoidon palveluihin ja tarkoittavat lisäkustannuksia, Diabetesliiton kehittämispäällikkö Sari Koski sanoo.

Diabetesta sairastavalla on itsellään vastuu sairautensa päivittäisestä hoidosta, mihin hän tarvitsee osaavan ammattihenkilöstön tukea. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tyypin 1 diabetesta ja vaativahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavat.

- Näiden ryhmien omahoidosta säästäminen on hyvin lyhytnäköistä. Hoidon keskittäminen alueellisiin osaamiskeskuksiin ja verkostoihin sekä riittävä omahoidon tuki ovat tehokkaita keinoja turvata diabetesta sairastavien yhdenvertaisuus ja elämänlaatu sekä vähentää diabetekseen liittyviä lisäsairauksia. Lisäsairaudet tulevat todella kalliiksi, sanoo Diabetesliiton toiminnanjohtaja Juha Viertola.


Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Juha Viertola
p. 050 64 222, juha.viertola(at)diabetes.fi

Kehittämispäällikkö Sari Koski
p. 050 310 6600, sari.koski(at)diabetes.fi


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010