Ajankohtaista arkisto

12.11.2015 15.40

Diabetesbarometri 2015: huolenaiheina hoidon resurssit ja osaaminen

barometri2015-nettikuvapystyDiabetesliiton tänään julkaiseman Diabetesbarometrin kaikissa vastaajissa huolta aiheuttavat erityisesti hoidon ja hoidonohjauksen saatavuus ja jatkuvuus sekä terveydenhuollon ammattilaisten osaaminen ja henkilöresursointiin liittyvät puutteet.  Barometrin kyselyt suunnattiin diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen, terveydenhuollon ammattilaisille sekä terveydenhuollon päättäjille.

Diabetesta sairastavien huolina korostuvat erityisesti hoidonohjauksen resurssien riittämättömyys sekä terveydenhuollon ammattilaisten osaaminen.

Myös terveydenhuollon ammattilaiset pitävät hoidonohjaukseen varattuja resursseja riittämättöminä. Lääkäri- ja hoitajaresurssit ovat heistä liian niukat, erityisesti nuorten ja ikääntyneiden diabeetikoiden osalta. Toisaalta terveydenhuollon ammattilaiset kertoivat osaamisvajeesta juuri samojen ryhmien hoidossa ja ohjauksessa.

Terveydenhuollon päättäjät ovat samoilla linjoilla: lähes puolet pitää diabeetikoiden hoidonohjauksen resursointia riittämättömänä. He havaitsivat vajetta erityisesti ravitsemusterapeuttien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden osallistumisessa hoitoon.

Diabetesta sairastavien määrä kasvaa edelleen

Diabetesbarometri 2015:n mukaan diabetesta sairastavien määrä kasvaa edelleen vuosittain. Kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut. Diabeteslääkkeistä sai korvausta yhteensä 307 762 henkilöä vuonna 2010 ja 352 054 henkilöä vuonna 2014. Verensokeria alentavien lääkkeiden uudet erityiskorvausoikeudet lisääntyivät vuosittain vuoteen 2011 saakka, minkä jälkeen ne ovat kääntyneet laskuun. Erityiskorvausoikeuksia myönnettiin 12 210 henkilölle vuonna 2010, 33 383 henkilölle vuonna 2011 ja 24 682 henkilölle vuonna 2014.

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen hyvään hoitoon kuuluu tehokas ja yksilöllinen hoidonohjaus. Hoidonohjaukseen ei kuitenkaan ole käytettävissä tarpeeksi terveydenhuollon asiantuntijoiden työpanosta suhteessa diabeetikoiden kasvavaan määrään, ja näin diabetesta sairastavan jokapäiväinen omahoito hankaloituu. Tällä on vaikutuksia sekä diabetesta sairastavan että hänen läheistensä hyvinvointiin.

Hyvä hoito on jokaisen oikeus

Maailman diabetespäivänä 14.11. diabeetikoita, heidän läheisiään ja muita tukijoukkoja kannustetaan juhlistamaan diabeteksen kanssa pärjäämistä. Hyvä hoito on jokaisen diabetesta sairastavan oikeus, ja se pitää taata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Oikeuden on oltava yhtäläinen riippumatta iästä, asuinpaikkakunnasta tai diabetestyypistä. Hyvään hoitoon pyrittäessä resurssien lisääminen ei aina ole toimivin ratkaisu, vaan joskus tarvitaan yksinkertaisesti rohkeutta kuunnella muita ja tehdä asioita totutusta poikkeavalla tavalla.

Tästä barometriin: Diabetesbarometri 2015, Diabetesliitto

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010