Ajankohtaista arkisto

10.4.2017

Diabetes ja lääkäri -lehti: Talletus biopankkiin kannattaa

Diabetes ja laakari kuvituskuva 22017
Tutkijoille ja hoidon kehittäjille suomalaiset biopankit ovat todellinen kansallisaarre, Diabetes ja lääkäri -lehti kirjoittaa tuoreessa numerossaan. Suomessa toimii kahdeksan suurta biopankkia, joihin on talletettu tietoja myös kymmenistätuhansista sairaalahoidossa olleista diabeetikoista. Tiedot säilytetään biopankeissa koodattuina, joten näytteen luovuttajan henkilöllisyys on suojattu.

Biopankkien tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi hoitomuotoja ja hoidon tasoa vertailevissa tutkimuksissa. Auria-biopankkia edustavat kirjoittajat toivovat, että mahdollisimman moni luovuttaa kudosnäytteen, vaikka suostumuspaperien lukeminen ja allekirjoittaminen saattaa sairaalapotilaana käydä voimille.

Diabetes ja lääkäri -lehden tieteellisestä sisällöstä vastaava toimittaja, dosentti Jorma Lahtela pohtii pääkirjoituksessa, mitä tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden korvattavuusmuutoksista seuraa. Vuoden alussa diabeteslääkkeiden Kela-korvaukset laskivat insuliinia lukuun ottamatta sadasta prosentista 65 prosenttiin.

Yksilöllisesti parhaan hoidon valinta vaikeutuu, Lahtela kirjoittaa. Jos potilaan rahat eivät riitä, saattaa olla välttämätöntä siirtyä insuliinihoitoon. Sen turvallinen toteuttaminen puolestaan vaatii muita hoitoja tarkempaa verensokeriseurantaa. Insuliinihoitoon siirtyminen yhdistettynä verensokeriseurannan tarpeen lisääntymiseen nostaa hoidosta yhteiskunnalle koituvia välittömiä kokonaiskustannuksia. Jos insuliinihoito yleistyy, säästötoiveet jäävät toteutumatta.

Huhtikuun lehden muita aiheita:

  • Diabeetikon dyslipidemia- uutta mekanismeista ja hoidosta
  • Bakteeriperäisten tulehdusten rooli diabeettisen munuaissairauden synnyssä
Lue Diabetes ja lääkäri -lehti verkossa

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010