Ajankohtaista arkisto

8.12.2016

Diabetes ja lääkäri -lehti kysyy joulun alla sote-toiveita: Järkeä hoitojärjestelyihin ja tasa-arvoa diabeetikoille kautta maan

DjaL Osaamiskeskukset
Miksi Diabetesliitto ajaa diabeteksen vaativan hoidon keskittämistä osaamiskeskuksiin? ja Mitä toivot sotelta? tuore Diabetes ja lääkäri -lehti kysyy.

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka kertoo lehdessä, mitä etuja diabeteksen vaativan hoidon eli tyypin 1 diabeetikoiden ja insuliinihoitoisten tyypin 2 diabeetikoiden hoidon keskittämisellä saavutetaan.

Osaava henkilökunta on ratkaiseva tekijä, kun hoitotuloksia halutaan parantaa. Lehdessä kerrotaan, miten insuliinihoitoisten diabeetikoiden hoito on järjestetty Pohjois-Karjalassa, Länsi-Vantaalla, Pirkanmaalla ja Turussa.

Hoidon erityisosaajien kokoaminen yhteen joko samojen seinien sisälle tai yhteistyöverkostoksi hyödyttää niin diabeetikoita kuin yhteiskuntaakin, artikkelista selviää.

Paremmat hoitotulokset tarkoittavat vähemmän diabeteksen lisäsairauksia –  ja siten parempaa ja pidempää elämää diabeetikoille ja pienempiä kustannuksia yhteiskunnalle. Vanha totuus kun on, että valtaosa diabeteksen hoidon kustannuksista aiheutuu lisäsairauksien hoidosta.

Diabeetikoiden tasa-arvoinen hyvä kohtelu asuinpaikasta riippumatta on terveydenhuollon ammattilaisten toiveena Diabetes- ja lääkäri -lehden pikagallupissa.

Diabetes ja lääkäri -lehden joulukuun numeron muita aiheita ovat:

  • Kenelle ASA? Sydänliiton ylilääkäri, professori Mikko Syvänne kertoo, miten käsitykset diabeetikoiden asetyylisalisyylihappohoidosta ovat muuttuneet.
  • Tiedonlouhinta tuli diabetestutkimukseen. Nuori palkittu diabetestutkija Niina Sandholm käyttää uusia menetelmiä diabeettisen munuaistaudin perintötekijöitä seuloessaan.
  • Diabetesliitto on julkaissut verkossa D1-avaimen, jonka avulla aikuiset tyypin 1 diabeetikot voivat arvioida omahoidon osaamistaan. Yksi elämä -terveystalkoiden projektipäällikkö Sari Koski vinkkaa, miten uutta työkalua voi hyödyntää hoidonohjauksessa.
  • Kulttuuritaustan huomioiminen sitouttaa omahoitoon. Terveystieteen maisteri Eija Rajaniemi haastatteli lopputyötään varten maahanmuuttajia työssään kohtaavia diabeteshoitajia.

Lue tuore lehti pdf-versiona

Avaa näköislehti (maksuton)



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010