Ajankohtaista arkisto

8.6.2017

Diabetes ja lääkäri -lehti: Flash-mittaus parantaa tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapainoa

Diabetes ja lääkäri 32017 kansiTänään ilmestyvä Diabetes ja lääkäri -lehti raportoi diabeteksen uuden omahoidon apuvälineen, flash-sensoroinnin, vaikutuksista suomalaisten tyypin 1 diabeetikoiden verensokeritasapainoon. Laite paransi koekäyttäjien hoitotuloksia, ja hyvät tulokset olivat nähtävissä yhä puolen vuoden käytön jälkeen.

Kudossokeria jatkuvasti mittaava flash-sensorointi paransi sekä monipistos- että insuliinipumppuhoidossa olleiden aikuisten HbA1c-arvoa kolmen kuukauden koekäytössä. Kyse ei ollut vain uuden laitteen aiheuttamasta alkuinnostuksesta, sillä tulokset säilyivät laitteen käyttöä jatkaneilla ja olivat nähtävissä vielä 6–9 kuukauden kuluttua käytön aloittamisesta. Sen sijaan käytön lopettaneiden HbA1c palasi tutkimusta edeltäneelle tasolle.

Edellytyksenä hyville tuloksille on tutkijoiden mukaan, että laitteen käyttäjä lukee glukoosipitoisuuden riittävän usein ja osaa säätää hoitoaan tuloksen perusteella.

Tutkijat arvioivat suuntaa-antavasti myös mittausmenetelmien kustannuksia. Flash-sensorointi osoittautui muita veren- tai kudossokerin jatkuvan seurannan menetelmiä huomattavasti edullisemmaksi. Sormenpäämittauksiin verrattuna sen vuosikustannukset olivat 2–3-kertaiset. Tutkimuksessa ei otettu huomioon flash-sensoroinnin vaikutusta elämänlaatuun.

Selvitys tehtiin kuuden keskus- ja yliopistosairaalan aikuisten diabetespoliklinikoissa. Työryhmä raportoi jälkiseurannan tuloksista nyt ensimmäisen kerran. Kolmen kuukauden koekäytöstä on aiemmin julkaistu tuloksia Suomen Lääkärilehdessä.


Mitä on flash-sensorointi?

Flash-sensorointimenetelmässä ihon alle, esimerkiksi reiteen tai olkavarteen, kiinnitetään kudoksen glukoosipitoisuutta mittaava tunnistin eli sensori. Sensori mittaa kudosglukoosia jatkuvasti, ja se vaihdetaan kahden viikon välein.

Glukoosipitoisuus luetaan langattomasti lukulaitteella, joka viedään sensoriosan lähelle. Yksi pyyhkäisy lukee tiedot edellisen kahdeksan tunnin ajalta. Insuliinihoitoinen diabeetikko säätää itse hoitoaan päivittäisten veren- tai kudosglukoosin mittaustulosten perusteella.

Kesäkuun Diabetes ja lääkäri -lehden muita aiheita:

  • Tyypin 2 diabeteksen lääkevalikoima monipuolistuu ja lääkkeiden valintakriteerit muuttuvat
  • Löytyykö syy tyypin 1 diabetekseen suolistosta? Mitä suoliston roolista tiedetään nyt?

Lue uusinta ja aiemmin ilmestyneitä lehtiä

Diabetes ja lääkäri -lehti on luettavissa maksutta sekä näköislehtenä että pdf-tiedostona.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010